Maia Morgenstern
Maia Morgenstern

Actrița Maia Morgenstern a primit, sâmbătă, într-o zi de sărbătoare pentru comunitatea evreiească, un mesaj care cuprinde amenințări cu moartea, expeditorul semnând în „numele partidului AUR”.

Maia Morgenstern, care este și managerul Teatrului Evreiesc de Stat, a scris pe Facebook: „Iată ce primesc de sărbătoare de Pesach. Cu ocazia Zilei Teatrului”. Totodată a publicat şi capturi de ecran ale e-mail-ului primit pe mai multe adrese ale TES.

Între timp, postarea actriței a fost eliminată de pe Facebook

„Bun venit în anii ’30! Amenințările cu moartea și violul adresate doamnei Maia Morgenstern și familiei sale sunt mai mult decât un atac antisemit inuman. Mai mult decât un atac împotriva tuturor Comunităților Evreiești și a evreilor din România. Poate că nu pare așa, dar aceste amenințări sunt un atac virulent împotriva fiecăruia dintre dumneavoastră. Sigur, de data aceasta ținta a fost doamna Morgenstern. Dar… dacă fiecare dintre noi nu va lua poziție, dacă autoritățile publice nu vor pune în aplicare legislația în vigoare și nu vor identifica urgent autorul, dacă societatea în sine nu va lua poziție împotriva acestor atitudini … Întrebarea corectă este care va fi următoarea țintă.  Mă doare înfiorător că treceți prin așa ceva, doamna Maia Morgenstern. Nu meritați asta.”, a scris Silviu Vexler, deputat din partea Federației Comunităților Evreiești din România.

În urmă cu o săptămână, Maia Morgenstern se declarase șocată că la o întâlnire cu oameni de cultură a asistat la o remarcă anitisemită, la adresa sa. Ambasadorul Israelului în România, David Saranga, a reacţionat pe contul său de Facebook referitor la incidentul în care a fost implicată actriţa şi a afirmat că îşi exprimă susţinerea faţă de ea. Oficialul a precizat că este inacceptabil ca, în aceste vremuri, oameni de cultură să nu cunoască semnificaţia cuvântului ”jid…”, iar jovialitatea nu este o scuză pentru ignoranţă.

Reacție ciudată din partea PAUR

În acest caz, reprezentanții PAUR consideră că „au început să apară intoxicații, fake news și înscenări mizerabile în numele Alianței pentru Unirea Românilor. Și nu avem decât trei luni în Parlamentul României! Vă dați seama ce va urma? Dar toate atacurile și manipulările care încearcă să ne discrediteze nu fac decât să confirme că reprezentăm o forță puternică și incomodă pentru cei care vor să îngenuncheze România. Noi o să le demontăm, cu răbdare, până va înțelege și presa din România că e cazul să-și respecte misiunea de câine de pază sau măcar să verifice informația și să nu preia știri generate de nume fictive care scriu texte abjecte în numele nostru”. Mai mult, aceștia au precizat că semnatarul mesajului nu este un membru al PAUR.

Reamintim că mesajul a fost făcut public chiar de actrița Maia Morgenstern. Mai mult, indiferent cine l-ar scris și împotriva cui ar fi fost trimis, este un semnal de alarmă.

Citește și: Maia Morgenstern, jignită de oameni de (in)cultură: „Hai s-o facem aşa, jid…”