Maia Morgenstern, jignită de oameni de (in)cultură: „Hai s-o facem aşa, jid…”

Când incultura nu are limite, „dă pe afară”

Actrița Maia Morgenstern a avut parte de una dintre cele mai dureroase jigniri, mai ales că a fost venită din rândul oamenilor de cultură, de la care, cu siguranță, fiecare avem pretenții. Aceasta a relatat, într-o postare făcută pe pagina sa de Facebook, că a fost ținta unei remarci rasiste, pe care cei care au făcut-o au considerat-o doar o glumă.

 „Sunt felul de om care reacționează post traumatic. Ce-o mai fi însemnând și asta. Ce vreau să spun este că paralizez în momentul șocului. O fi bine, o fi rău… cine mai știe? Concret, am fost invitată oficial la o întrunire pentru directori de teatre și instituții publice de cultură, sub genericul „Vocea teatrului licean bucureștean”. Lucru mare, oficiali. Chestiuni importante la ordinea zilei. Ajung cu câteva minute mai devreme. Directori, consilieri, reprezentanți: autoritățile. Pășesc zâmbitoare către colegii mai mari, să-i salut, să le dau binețe. Și iată ce-mi aud urechile: „Hai s-o facem așa, jid…” – ooops, eu n-am voie să scriu cuvântul acela (că-mi șterge FaceBook postarea), este permisă doar pronunțarea… Am încremenit. Ce-ați spus? Răspunsul a venit prompt, relaxat: „Hai, nu te mai supăra. Am spus așa în glumă…” Nu, nu pot să nu mă supăr! Nu când îl pronunță oameni de cultură. Nu când este pronunțat într-un cadru oficial.  Și nimeni n-a părut deranjat. În afară de mine, căci am ajuns, normal, să mă simt eu deplasată că m-a lovit o scîrbă fără margini. Nu. Nu accept! E grav. E urât. Sunt rănită. Tremur.”, a scris actrița, pe pagina sa de socializare.

În urma postării sale, mai mulți colegi de breaslă, dar și admiratori ai săi au ținut să își arate susținerea față de Maia Morgenstern. Printre aceștia se numără actorul Marius Manole, care a adăugat: „Sunt alături. Nu am toleranţă pentru nicio formă de rasism.”

Chiar dacă uneori nu ne putem controla ceea ce gândim, măcar ceea ce scoatem pe gură ar trebui să filtrăm, fie și doar din „diplomație” dacă nu din respect față de cel/cei la care facem referire.

Citește și: Maia Morgenstern se retrage din lumina reflectoarelor