Coronavirusul răspândit cam în fiecare zi prin articole, păreristică și speculații continuă să fie analizat mai ceva ca în eprubetă. Chit că vorbim de informații utile (spală-te pe mâini), informații alarmante (o enoriașă a decis să împartă virusul în biserică) sau ficțiuni speculative (hai să dăm mână cu mână și să construim un buncăr), trebuie să învățăm să facem diferența între real și fals.

Coronavirusul răspândit prin știri e mai periculos decât coronavirusul răspândit prin strănut. Nu o spun eu, o spune ministrul interimar al Sănătății, Victor Costache: ”Facem apel la calm şi la raţiune, pentru că, din datele pe care le deţinem, este vorba de o altă viroză respiratorie. Sigur că e o viroză pentru care nu există vaccin, dar există pe plan mondial şi alte viroze pentru care nu există vaccin. Deja, în România există două sau trei tulpini de coronavirus care întotdeauna au existat şi care dau viroze uşoare. Această tulpină apărută în 2019 este şi o ilustrare a faptului că ne-am schimbat modul comportamental, practic, nu mai trăim într-o regiune, suntem cetăţeni ai lumii”.

De asemenea, nu se exclude nici posibilitatea ca virusul să fie frumos ambalat și poate prea des prezentat, totul în interes electoral:

”Este frica de necunoscut şi, din păcate, vă asigur că dacă am fi avut această situaţie acum doi ani sau peste doi ani, lucrurile ar fi trecut foarte simplu. În momentul de faţă, suntem şi într-o perioadă electorală şi această situaţie este folosită şi ca armă electorală, o idee care generează frică. Important e să comunicăm adevărul şi populaţia va înţelege în final. Este import să ne concentrăm pe măsurile de izolare a acestui focar pe care îl avem în Gorj şi a nu avea o evoluţie foarte accelerată pe teritoriul României”.

Citește și: Nu vă mai pupați cu sfinții!

Dacă vorbim de o viitoare gripă tratabilă ușor, o campanie electorală, o campanie educativă, o pandemie sau un test de măsurare a inteligenței locuitorilor acestei planete, rămâne de văzut.

Bucuroşi le-om duce toate.

#News