amenda ancom

Întrucât cele mai mari companii de servicii mobile de la noi din țară au eșuat în a respecta obligațiile potrivit ariei de acoperire a serviciilor de voce, acestea au primit o amendă uriașă din partea ANCOM (arbitrul telecom de la noi din țară), în valoare de 1,61 milioane de lei.

„În cadrul unei campanii dedicate, am verificat acoperirea cu servicii de voce mobilă în aproximativ 13.400 de localități, adică în toate localitățile cu mai mult de 10 locuitori, fiind totodată măsurați peste 246.000 de km pe drumurile naționale, județene, orășenești și comunale. Pentru că niciunul dintre operatorii care furnizează servicii de voce mobilă nu și-a îndeplinit obligația de a avea o acoperire cu servicii de voce a unor zone locuite de cel puțin 98% din populația României, am aplicat amenzi în cuantum total de 1.610.000 de lei, în funcție de procentul de acoperire atins de fiecare. Operatorii și-au asumat aceste obligații odată cu licențele de utilizare a spectrului radio, ele nefiind facultative. Vom relua această campanie de măsurători și în acest an și vom continua, dacă este necesar, să aplicăm sancțiuni până la îndeplinirea completă a obligațiilor asumate. Toate rezultatele măsurătorilor sunt disponibile pe www.aisemnal.ro“, a menționat Cristin Popa, director executiv al ANCOM.

Obligația initială pe care Orange, Vodafone, RCS&RDS și Telekom se angajaseră să o respecte prevedea faptul că toți operatorii mai sus menționați aveau obligația de a acoperi semnalul mobil în peste 98% din zonele locuite ale țării, până în data de 5 aprilie 2017, lucru care, așa cum este evident, dat amenda proaspat aplicată tuturor, nu s-a întâmplat.

“În urma măsurătorilor efectuate de Autoritate, Orange România acoperea cu servicii de voce mobilă un procent de 97.81% din totalul populației, Vodafone Romania – 97.76%, Telekom România Mobile Communications – 96.53%, iar RCS&RDS – 95.42%. Ținând cont de procentul atins de fiecare operator, am sancționat RCS&RDS cu amendă în valoare de 800.000 de lei, Telekom Mobile cu 700.000 de lei, Vodafone cu 60.000 de lei, iar Orange cu 50.000 de lei“, a completat Cristin Popa.

#News