Eduard Novak, vicecampion paralimpic

Este primul ministru în funcție, medaliat la Jocurile Paralimpice

Ministrul Tineretului și Sportului, Eduard Novak este vicecampion în proba de 4.000 de metri urmărire, proba sa favorită, la Jocurile Paralimpice de la Tokyo. Novak este primul ministru în funcție care reușește o astfel de performanță, pentru care a fost felicitat atât de liderul UDMR, Kelemen Hunor, cât și de Ana-Maria Popescu, câștigătoarea medaliei de argint la spadă, cu care a vut un schimb mai tăios de replici la revenirea de la Tokyo.  

„Argint pentru Novak Eduard! Ministrul sportului a câştigat argintul la proba sa favorită, cursa de urmărire individuală 4.000 m. De acum nu doar că el este primul ministru în funcţie care participă la Jocurile Paralimpice, ci şi primul care câştigă o medalie atât de importantă!  Felicitări, Ede! Suntem mândri de tine!”, a scris Kelemen Hunor, vineri pe Facebook.

Novak, la a cincea participare la Jocurile Paralimpice

Eduard Novak a participat, pentru România, la cinci ediții de Jocuri Paralimpice: Atena, Beijing, Londra, Rio de Janeiro și Tokyo. La Beijing a câștigat o medalie de argint, iar în 2012 s-a întors de la Londra cu două medalii, una de aur și una de argint, devenind astfel primul campion paralimpic din România.

Reamintim că Eduard Novak a făcut ultimele antrenamente specifice în Bulgaria, pentru că în România nu există niciun velodrom. Poate așa se va vedea cu adevărat nevoia de finanțare a sportului românesc, dar și necesitatea unor baze sportive performante, iar ministrul-sportiv va putea face mai mult din postura oficială pe care o deține.

Acesta a fost apostrofat pentru declarația făcută în urmă cu o lună, după ce Ana-Maria Popescu a câștigat medalia de argint, „după părerea mea, şi dacă bugetul federaţiei de scrimă era cu 5 milioane de lei mai mare, Ana-Maria nu putea să câştige ieri, sau nu câştiga medalia de aur”, și a continuat cu un schimb de replici, tăioase, între cei doi. Iar ce ceruse Ana-Maria Popescu era doar o finanțare  a sportului, astfel încât generațiile tinere să nu treacă și ele prin greutățile celor care se cam apropie să pună spada/racheta/mănușile în cui.  

Citește și: Ana Maria Popescu a acceptat scuzele ministrului Novak