Un univers al oglinizilor nesfârșite, al jocurilor de lumini, al modelărilor 3D, al bulinelor, culorilor și dovlecilor, totul poartă un singur nume: Yayoi Kusama.

Un univers pentru mine și pentru fiecare dintre noi. Fascinația mea pentru una dintre cele mai cunoscute artiste contemporane a început o dată cu fascinația mea pentru modă. Destul de devreme, aș zice. Ar putea fi o comparație cel puțin bizară dacă nu-i cunoști conceptele artistice, expozițiile amețitoare și faptul că șochează la fiecare pas prin extravaganță și originalitate. Lancôme, Marc Jacobs, Louis Vuitton sunt doar câteva dintre numele cu care poate fi asociată Kusama și doar câteva dintre numele care mă fac să opresc timpul, să mă relaxez și să cercetez curioasă ce e nou.

Ce e nou va fi prezentat la Grădina Botanică din New York în perioada 9 mai – 1 noiembrie 2020. Expoziția va sublinia legătura artistei cu natura și va include mai multe instalații, oglinzi și forme organice, până la sculpturi cu flori și dovleci, tablouri și o instalație de seră care va fi transformată pe parcursul expoziției.

De asemenea, vor fi expuse cărți cu schițe care demonstrează fascinația timpurie pentru lumea naturală din care continuă să se inspire activitatea lui Kusama.

”Suntem încântați să prezentăm această instalație fără precedent a lucrărilor lui Yayoi Kusama, inclusiv noi sculpturi realizate special pentru site-ul nostru”, a declarat președintele Grădinii Botanice din New York, Carrie Rebora Barratt; ”Într-o viață în care și-a găsit inspirația în natură și a depășit granițele acesteia, Kusama a dezvoltat un lexic unic pentru expresia artistică. În timp ce aceste lucrări apar ca forme mai ales abstracte pentru spectatori, ele sunt manifestări ale modului în care ea vede universul, în special lumea naturală”.

Adăugând semne și puncte peste tot în tablouri, desene, obiecte și haine, artista descrie o fuziune unică, o contopire cu geometria, o senzație aparte care duce la apartenența către univers propriu, un univers mai mare.

”Pământul nostru este doar o singură bulină printre milioanele de stele din cosmos. Bulinele sunt o cale către infinit. Atunci când acoperim cu buline natura și ne acoperim cu buline și corpul, devenim uniți cu mediul nostru ”.

Citește și: Mai țineți minte iernile de altădată?

#News