Cea mai bătrână broască țestoasă din lume a împlinit 190 de ani

Jonathan este cel mai bătrân animal terestru cunoscut

Jonathan, cea mai bătrână broască țestoasă din lume, a împlinit 190 de ani pe insula Sfânta Elena, un teritoriu britanic din Oceanul Atlantic, locuitorii sărbătorind aniversarea acesteia începând de vineri, potrivit g4media.ro.

În vârstă de cel puțin 190 de ani, Jonathan este cea mai veche broască țestoasă înregistrată și cel mai bătrân animal terestru cunoscut. La începutul acestui an, a intrat în Guinness Book.

„Când te gândești la asta, dacă a eclozat în 1832 – epoca georgiană – Doamne, câte schimbări în lume, de atunci. Războaie mondiale, ascensiunea și căderea Imperiului Britanic, guvernatori succesivi, regi și regine, este destul de extraordinar!”, a declarat Joe Hollins, veterinarul pensionar de pe insulă care are grijă de broască țestoasă.

Animalul trăiește pe insula Sfânta Elena din 1882, vârsta sa fiind doar o estimare.

O fotografie făcută la sosirea pe insulă arată că avea cel puțin 50 de ani la momentul respectiv, probabil fiind mai bătrână. Țestoasa a văzut 35 de guvernatori în acest teritoriu britanic de peste mări, dar l-a ratat pe Napoleon, care a fost exilat pe insulă între 1815 și 1821. Acum locuiește în Government House alături de David, Emma și Fred, broaște țestoase mult mai tinere. „Îl aud în mod regulat pe gazon jucându-se cu Emma. Dar trebuie să le supraveghez când intră în acțiune, pentru că țestoasele se pot rostogoli pe spate și nu se mai ridică. Asta nu era în fișa postului meu!”, a asigurat guvernatorul de atunci, Lisa Phillips, în 2017. 

Pentru a-i sărbători ziua de naștere, locuitorii din Sfânta Elena au organizat trei zile de sărbătoare la casa guvernatorului insulei, care sâmbătă îi va da să mănânce legumele sale preferate

Duminică, Jonathan – care este orb și nu are simțul mirosului, dar are auzul intact – va primi un tort aniversar. O ștampilă specială a fost creată pentru a-l celebra pe cel mai faimos locuitor al acestei insule de 4.500 de suflete. Acesta apare deja pe monedele de 5 cenți și pe timbrele de imigrare.

Roșu carmin, desemnată culoarea anului 2023