Ministrul Gabriela Firea, mesaj cu ocazia Zilei Internaționale a Persoanelor cu Dizabilități: Ne-am asumat, în PNRR, construcția a 150 de centre de zi destinate copiilor din medii vulnerabile, din familii cu situații materiale, medicale sau sociale dificile

Unele dintre aceste centre de zi vor funcționa ca centre de recuperare pentru copiii cu dizabilități, care au nevoie să fie susținuți.

Ministrul Gabriela Firea anunță că astăzi se marchează Ziua Internațională a Persoanelor cu Dizabilități, dorind că fiecare să găseasca înțelegerea, puterea și resursele să le fie alături acestor oameni încercați de viață, și mai ales copiilor care s-au născut cu o dizabilitate sau pe care au dobândit-o pe parcurs.

Potrivit ministrului Familiei, sunt în jur de 80.500 de copii cu dizabilități în evidențele serviciilor de evaluare complexă ale DGASPC-urilor, dintre aproape 48.000 fiind încadrați în grad de handicap grav

.”Vă dați seama cât de complicată e viața pentru ei și cât de multe provocări și durere resimt familiile lor! Gândurile mele merg către toți aceșți copii! Ne străduim să găsim pentru ei soluții care să-i ajute în viața de zi cu zi”, a declarat Gabriela Firea, pe pagina de Facebook. Ministrul Familiei și-a asumat, în PNRR, construcția a 150 de centre de zi destinate copiilor din medii vulnerabile, din familii cu situații materiale, medicale sau sociale dificile. Unele dintre aceste centre de zi vor funcționa ca centre de recuperare pentru copiii cu dizabilități, care au nevoie să fie susținuți. De asemenea, în următoarea programare bugetară de fonduri europene – 2021-2027, există posibilitatea decontării de terapii psihologice pentru copiii cu dizabilități.

„Sunt doar două măsuri absolut necesare, iar noi, autoritățile, trebuie să facem tot ce putem să le punem în practică pentru ca toți aceșți copii să simtă că sunt parte a societății, că le suntem alături și le respectăm dreptul la o viață demnă, așa cum este normal. În această zi, o dată-n plus, mă macină un gând”, a declarat Gabriela Firea.

Gabriela Firea: Sunt mâhnită de faptul că a fost redus fără explicație sprijinul financiar de 500 de lei pe care l-am acordat adulților cu dizabilități din Bucureșți, în mandatul de primar general

Potrivit Gabrielei Firea, de un an, aceste persoane primesc doar jumătate din această sumă, exact în această perioadă, când ei trebuie ajutați mai mult, fiind abandonați și e păcât că acest sprijin a fost considerat o pomană.

„Iar pentru copiii cu dizabilitāți din Bucureșți, pentru care am propus și adoptat de către consilierii noștri generali acordarea a 1000 de lei pe lunā, mereu au fost și sunt întârzieri iar, dacā nu se implicau ONG-urile, era anulat și acest sprijin atât de necesar pentru terapii.”, a mai precizat Gabriela Firea.

Ministrul Gabriela Firea anunță majorarea cu 50% a indemnizației de creștere a copilului pentru mamele de gemeni, tripleți sau multipleți