Are și încălzirea globală părțile ei bune. Că vorbim de temperaturi extreme cu plus sau cu minus, pe mine tot ce e extrem mă cam sperie. Deși nu rețin să fi fost o singură zi iarna asta în care să mă fi plâns de frig sau să mă fi bucurat de ninsoare, vestea de azi mă face să fiu ceva mai pozitivă în ceea ce privește viitorul val de căldură.

Potrivit spuselor lui Valeriu Gheorghiță, medic primar Boli Infecțioase la Spitalul Universitar de Urgență Militar Central „Carol Davila”, am putea scăpa de coronavirus dacă se încălzește vremea.

„Sunt o serie de date pe care le avem din studiile efectuate pe aceste virusuri, care fac parte din familia coronavirusurilor, și în special pe studiile care provin din epidemia cu SARS din 2003. Se pare că această tulpină nouă este 80% asemanatoare ca secventa de genom cu acea tulpină anterioară și atunci s-a aratat că acel virus are o capacitate de persistență pe suprafețe undeva de la cateva minute – ore până la câteva zile, în funcție de temperatura exterioară și în functie de gradul de umiditate.

Așa încât la temperaturi apropiate de 4 grade și cu nivel de umiditate crescut, virusul persistă destul de mult, persistența care la temperatura camerei poate să ajungă până la 9 zile. Asta înseamnă 20-22 de grade. Pe măsură ce creste temperatura dincolo de 30-40 de grade, virusul își scade foarte mult capacitatea de infecțiozitate. Studiile acestea sunt efectuate pe mai multe tipuri de materiale sau suprafete – și metal și lemn și sticla și plastic”, a explicat medicul.

Desigur, poate doar o speculație, dar ne-ar prinde bine o doză de optimism și mai mulți bani în portofel, că prea s-au dus toți pe mălai, zahăr și baxuri de ulei. Și măști, să nu uităm de măști.

Singura mea întrebare e: cum rămâne cu proviziile? Ce facem cu proviziile la 30-40 de grade?

Că de virus mai scapă românul, nu și de manii.

Citeșle și: Primul caz de recidivă a virusului. O japoneză s-a reîmbolnăvit

#News