Candele și flori. Este singura schimbare produsă între spitalul de ieri și spitalul de azi, politicul de ieri și politicul de azi, mentalitatea de ieri și cea de azi.

Rudele, prietenii și locuitorii orașului Piatra Neamț au decis un moment de reculegere pe treptele din fața Spitalului Județean, aducând candele și flori în memoria celor care și-au pierdut viața în incendiul de sâmbătă.

Trăim într-o Românie în care sistemul medical își eutanasiază pacienții. Trăim în România în care clasa politică își eutanasiază votanții. Și trăim în România în care incendiul de la Colectiv încă arde, iar unica soluție pare să-ți plângi morții și să aduci ultime omagii.

Suntem parte componentă dintr-o imagine a neputinței, a milei și a revoltei: oameni care umplu treptele unui spital cu zeci de candele, în semn de respect pentru cei care s-au stins din viață.

A izbucnit un incendiu care ardea încă din 2015, au murit 10 oameni, au fost răniți destui și căutăm cu toții vinovații.

”Partea proastă este că spitalul nu a intrat în ciclul actual de acreditare, el este vizat abia pentru anul viitor pentru acreditare, dar de la ultima acreditare, noi ne-am uitat rapid, așa, peste niște rezultate și tocmai în zona unde instituția trebuia să asigure siguranță personalului și pacienților într-un plan de prevenire a incendiilor și evacuarea acestora, are patru indicatori cu neconformități, respectiv nu aveau responsabil pentru prevenirea incendiilor nominalizat pentru fiecare secție, nu aveau responsabil de intervenție în caz de incendiu declanșat, nu aveau program de instruire, la ultima evaluare cam așa se prezentau, din păcate. În secția ATI ai curent electric și sursă de oxigen, iar oxigenul în contact cu orice sursă de flacără sau cu grăsime explodează”, a declarat la Digi24 Marius Filip, director ANMCS.

Citește și: Orban explică voalat de ce nu are de gând să demisioneze

#News