biserica coronavirus jandarmerie
Foto: Iulia Kelt

Frica nejustificată chiar poate face mult mai rău decât coronavirusul. Am spus mereu că trebuie să rămânem precauți, prudenți și cu masca pe față, ca scut. Când și unde trebuie. Îi dau dreptate Mitropolitului Ardealului și rareori mi se întâmplă să fiu de acord cu religia. Mai ales cu liderii religioși pe vreme de pandemie.

Au plâns bisericile că oamenii nu se mai roagă înauntru. Că Paștele nu a fost sărbătorit cum trebuie. Că lingurițele de înpărtășanie au fost cenzurate. Și totuși:

”Îi îndemn pe toţi să depăşească starea de frică. Frica nu este constructivă, este distructivă, frica te poate omorî înaintea bolii. Ne păzim, ne respectăm, ne preţuim unii pe alţii, respectând regulile impuse, pentru că nimeni nu poate să ştie dacă este sau nu purtător al acestui virus.

Dar avem şi noi resurse, pentru că s-a observat că, până acum, majoritatea cazurilor au fost vindecate. E o gripă foarte severă şi, mai ales, modul de răspândire este alarmant, pentru că nu îl vezi şi porţi otrava aceasta care care te poate omorî şi poţi să o dai şi altora”.

Foarte interesant să îndemni la calm. Mai ales când Biserica Ortodoxă Română nu a fost tocmai calmă. Ba chiar s-au iscat revolte peste revolte, au fost păreri și eu mulți au devenit experți peste noapte.

Frica este distructivă. Paralizează și nu duce decât la o stare constantă de neputință. Fie că ești creștin sau nu. Îmi place că discuția nu a luat deloc o turnură religioasă ci, mai degrabă, e un îndemn de bun simț.

”Suntem îngrijoraţi de situaţia în sine, însă noi, tot aşa facem afară, pentru că, cu cât sunt mai mulţi oameni şi cu cât trebuie să respectăm şi respectăm întocmai regulile impuse, noi facem afară. O să facem şi un altar de vară în curtea catedralei, care va rămâne acolo. Nici în catedrală, cât e ea de mare, nu putem face duminica şi sărbătorile anului, până nu se va termina cu aceste restricţii”, a precizat Mitropolitul Ardealului.

Și uite cum se pot ține slujbe și cu respectul pentru ceilalți, nu numai cu respectul pentru cutume și icoane. Mai mult decât atât: se încurajează și slujbele on-line.

Întrebat dacă încurajează transmiterea online a slujbelor, mitropolitul Ardealului a spus: ”Da, sigur, e un câştig până acum. Iată, cu ocazia aceasta, dintr-o restricţie, am reuşit să intrăm în casele credincioşilor şi sperăm să intrăm şi în inimile lor”.

Să depășim frica, să rămânem precauți, să înțelegem că se poate trece și peste asta. Iar dacă există o divinitate, sunt sigură că va înțelege și va avea răbdare. Așa cum ar trebui să avem și noi.

Dar, poate chiar există o diferență între Suceava și Ardeal. Mai avem de învățat.

Citește și: Moaștele Sf. Ioan cel Nou și sarmalele din Suceava

#News