Sarmale gustoase de post cu orez și ciuperci

Sarmalele sunt printre cele mai apreciate mâncăruri tradiționale

Românii sunt mari amatori de sarmale tradiționale și au găsit soluții pentru a le prepara și în varianta de post, fără carne. Sarmalele de post cu ciuperci și orez sunt extrem de fragede și de gustoase.

Umplutura acestor sarmale de post se prepară foarte repede și ușor folosind doar ulei, ceapă, orez, ciuperci, morcov. Ciupercile pot fi proaspete, congelate sau din conservă.

Vara se pun și alte legume în umplutură, dovlecei, vinete, ardei kapia.

Ingrediente

1 varză murată – din care se scot 8-10 foi frumoase
250 g orez cu bob rotund
250 g ciuperci din conservă sau 500 g ciuperci proaspete
250 g ceapă tocată fin
100 g morcov
50 ml ulei
sare, piper
mărar verde tocat
pătrunjel verde tocat (opțional)
opțional puțin cimbru uscat
250 ml suc de roșii sau bulion

Mod de preparare

Se curață ceapa și morcovul, se spală și se scurg ciupercile. Se dă totul prin robotul echipat cu răzătoarea mare. Este important să nu fie rase pe rând ceapa, morcovul și ciupercile și să fie colectate în trei recipiente diferite. Se alege o tigaie potrivită în care se pune la călit ceapa cu uleiul și un praf de sare. Se amestecă ocazional până când ceapa devine sticloasă. Se adaugă și morcovul ras în tigaie și se sotează circa 3-4 minute. La sfârșit se adaugă și ciupercile și se mărește un pic flacăra ca să se evapore apa din ele. Când totul a început să sfârâie, se pune și orezul și se amestecă bine. Orezul trebuie călit doar 1-2 minute, fiind suficient ca fiecare bob să fie îmbrăcat de ulei și de aromele din tigaie. Se asezonează totul cu sare și piper și se stinge focul. Piperul dă aromă ciupercilor și orezului. Se pune câte o lingură de compoziție pe câte o foaie croită de varză și se rulează. Se toacă o mână bună de mărar verde și se adăugă pe sarmalele care au fiert circa 25 de minute.

Condimentele care nu trebuie să lipsească din bucătărie!