Salata de vinete
salata de vinrete. Sursa foto: savoriurbane

Salata de vinete este foarte îndrăgită și se face toată vara din vinete proaspete. Iarna se face salata din vinete congelate. Salata de vinete se poate prepara rapid în mai multe feluri.

Salată de vinete simplă

Ingrediente

1,5 kg vinete proaspete (din care rămân 700-800 g pulpă coaptă și scursă)
120 ml ulei de floarea soarelui
1 linguriță de oțet sau 2 lingurițe zeamă de lămâie
1 ceapă medie tocată mărunt sau 2 cepe verzi
sau 2 căței de usturoi
sare după gust

Mod de preparare

Vinetele se coc la foc iute, la flacără mare. Trebuie întoarse la 7-10 minute pe toate părțile ca să fie coapte uniform. După ce ai copt vinetele, le-ai curățat, scurs și tocat mărunt, poți începe să încorporezi uleiul, amestecând cu lingura de lemn, ca la maioneză. Adaugă sare, piper, puțină zeamă de lămâie și ceapa tocată mărunt și lasă vinetele să se răcească timp de o oră. Cu aceste cantități vei obține patru porții de salată de vinete.

Salată de vinete cu maioneză

Pentru această rețetă vei avea nevoie de următoarele ingrediente:

două vinete mari
½ ceapă albă sau roșie
60-70 ml de ulei de floarea-soarelui
o linguriță de muștar
un gălbenuș crud
sare, piper și zeamă de lămâie, după gust

Toacă mărunt vinetele după ce le-ai curățat și scurs și pune-le deoparte, într-un recipient din sticlă sau plastic, alături de ceapa tocată. Prepară maioneza separat, amestecând gălbenușul cu muștarul și adăugând treptat uleiul. Amestecă salata cu maioneza, adaugă sare, piper și puțină zeamă de lămâie proaspăt stoarsă și lasă salata să se odihnească o oră la frigider.

Salată de vinete cu usturoi

Pentru această salată vei avea nevoie de următoarele ingrediente:

două vinete mari
5-6 căței de usturoi
10 linguri de ulei de măsline
zeama de la o jumătate de lămâie
100 g de brânză feta
o legătură de pătrunjel
sare și piper, după gust

După ce măruntești și scurgi vinetele coapte, toacă-le mărunt și pune-le într-un vas din plastic sau sticlă. Separat, zdrobește usturoiul cu puțină sare și adaugă uleiul de măsline peste el, treptat, frecând cu o lingură de lemn, până obții o pastă cremoasă, pe care o asezonezi cu zeamă de lămâie. Adaugă pasta de usturoi peste vinete și apoi brânza feta mărunțită. Pune sare și piper după gust și decorează cu pătrunjelul tocat foarte mărunt.

Rețetă de gogoși pufoase