Craiova se poate mândri cu atracţiile culinare pe care le oferă, printr-un număr de patru restaurante care se află în tompul celor mai aclamate localuri de pe cinci continente. Mai mult decât atât, acestea au fost incluse în cursul acestui an în ghidul culinar internaţional Gault&Millau.

Aflat într-o casă boierească (monument istoric), construită în anul 1911 de către familia Ghizdăvescu, unul din restaurantele încluse în ghidul anterior menţionat îmbină perfect aspectul impunător cu meniul modern inspirat din bucătăria internaţională. Restaurantul atrage zilnic peste 150 de persoane care se delectează cu preparatele pe bază de fructe de mare şi carne de vită black angus. În 2019, proprietarul a investit peste 100.000 de euro în bucătăria restaurantului.

„Pe tripadvisor suntem chiar pe primul loc şi ne menţinem de circa şapte-opt luni. Nu am avut habar despre demersul celor de la Gault&Millau, iar ulterior am fost surprinşi când am aflat de ghid. Nu le-am simţit prezenţa în restaurant. La noi vin foarte mulţi străini, lume diversă. (…) Am investit într-un cuptor pe cărbuni, un frigider de maturare a cărnii de vită şi atunci şi preparatele ies mai deosebite. Cred că noi cu asta atragem foarte mult. Meniul este unul internaţional, dar în ultimul an ne-am bazat foarte mult pe <straek-uri>, dar suntem la fel de buni şi pe fructele de mare, pe preparate din carne de vită. Una peste alta, ne străduim să avem rezultate cât mai bune”, a declarat, pentru MEDIAFAX, Marius Bănică, managerul restaurantului.

După ce a lucrat în Spania ca bucătar timp de 10 ani, Andrei Voica s-a întors în ţară cu gândul să îşi dezvolte propria afacere gastronomică. Astfel, după câştigarea unui concurs de profil în anul 2017, acesta şi-a deschis propriul restaurant.

„Este foarte greu să ajungi acolo pentru că, din câte am observat, cei care jurizează o farfurie, sunt oameni profesionişti, care cunosc foarte bine tainele bucătăriei. Drumul este lung, iar restaurantul meu are 2 ani şi jumătate. Să ajungă în primele două sute de restaurante din România, pentru mine este o mândrie şi nu vreau să mă opresc aici.(…) Eu cred că i-am cucerit (pe specialiştii de la Gault& Millau – n.r.) aşa cum mi-am cucerit şi clienţii, care de patru ori pe săptămână îmi calcă pragul, prin gust şi prin ceea ce punem în farfurie. Farfuriile noastre, spun <noastre> pentru că, fără o echipă, eu aş fi nimeni, vizual arată foarte bine şi predomină gustul. Cred că mă defineşte rapiditatea în mişcări şi în gândire în bucătărie. Într-o bucătărie de <a la carte> trebuie să fii rapid, deschis la minte”, a declarat Andrei Voica, proprietarul restaurantului.

Un alt restaurant inclus în ghidul amintit, a fost deschis tot în 2017, are o capacitate de 100 de locuri şi se bucură de un meniu care are la bază bucătăria internaţională.

„A fost o surpriză pentru noi. Suntem încântaţi de includerea în ghidul Gault&Millau şi vrem să ne mulţumim clienţii şi să ne ridicăm la înălţimea aşteptărilor acestora. Meniul nostru se bazează pe bucătăria internaţională. Avem de la preparate clasice, la fructe de mare şi piept de raţă”, a declarat Diana Mateiţă, reprezentant al restaurantului.

Cel de-al patrulea restaurant de pe listă de faţă se remarcă atât prin fripturile şi vinurile atent selecţionate, cât şi prin serile de jazz şi swing organizate la sfârşitul fiecărei săptămâni.

Reprezentanţii restaurantului spun că specialitatea casei este carnea pe piatră încinsă”. De asemenea, potrivit acestora, localul deţine şi 10 crame, cu o mare varietate de vinuri.

În 2019, au fost incluse în ghidul gastronomic internaţional Gault&Millau, peste 200 de restaurante din 15 oraşe din Romania.

#news