Cum se prepară cea mai bună ciorbă de perișoare

Ciorba se prepară rapid

Ciorba de perișoare este unul din preparatele care se face rapid de orice gospodină.

Ingrediente ciorbă de perișoare

600 de grame de carne slabă, tocată

2 cepe

6 linguri de orez

2 ouă

1 linguriță rasă de paprika dulce

3 morcovi

1 ardei

1 țelină mică

1 rădăcină de pătrunjel

4 litri de supă degresată de pui sau de vită

1 roșie mare

200 de grame de smântână cu cel puțin 20% grăsime

verdeață: pătrunjel, mărar verde, leuștean

după gust: oțet, zeamă de lămâie sau borș

Mod de preparare

Morcovii, ardeiul, țelina, pătrunjelul, gulia și o ceapă se curăță, se spală bine și se taie în cubulețe potrivite. Se pun legumele într-o oală, se toarnă patru litri de supă degresată rece și se dau la fiert. Separat, se pun la fiert 500 de mililitri de apă într-o crăticioară. Când apa clocotește, se adaugă 3 linguri de orez (3 linguri de orez se păstrează) și se opăresc 2 minute. Se scurge orezul și se clătește sub jet de apă rece. Carnea tocată, orezul prefiert, cele două albușuri de ou (gălbenușurile se păstrează separat), a doua ceapă tocată foarte mărunt, pătrunjelul verde fin tocat, o linguriță de paprika dulce, sarea și piperul se frământă bine. Din această compoziție se formează perișoarele, de preferință cât mai mici. Când apa și legumele încep să fiarbă în clocot, se adaugă cele trei linguri de orez rămase, bine spălate, apoi perișoarele. Se lasă să mai fiarbă aproximativ 20 de minute, apoi se pune în ciorbă și roșia decojită și tăiată cuburi mici. Se mai dă în clocot 2-3 minute, apoi se oprește focul și se adaugă verdeața tocată (mărar, pătrunjel verde, leuștean), păstrând 1-2 linguri pentru presărat în momentul servirii. Se acoperă cu capacul, rămânând ca verdeața sa fie adăugată la servire.

Condimentele care nu trebuie să lipsească din bucătărie!