Legătura dintre dieta nesănătoasă și apariția cancerului

Modificările din metabolismului glucozei ar putea ajuta celulele canceroase să se dezvolte

Cercetătorii au descoperit un mecanism care îi ajută să explice de ce riscul de cancer este asociat cu o dietă nesănătoasă sau cu afecțiuni metabolice netratate, potrivit digi24.ro.

Cercetătorii din Singapore și Marea Britanie au descoperit că modificările din metabolismului glucozei ar putea ajuta celulele canceroase să se dezvolte, prin dezactivarea temporară a unei gene care ne protejează de tumori, numită BRCA2.

„Aceste descoperiri sporesc gradul de conștientizare cu privire la impactul dietei și al controlului greutății în gestionarea riscului de cancer”, spune principalul autor al noului studiu, farmacologul Li Ren Kong de la Cancer Science Institute din Singapore. „Am început studiul cu scopul de a înțelege ce factori cresc riscul în familiile susceptibile la cancer, dar am ajuns să descoperim un mecanism mai profund legat de dezvoltarea cancerului”, adaugă el. Descoperirea pune la îndoială o teorie mai veche despre genele care protejează împotriva cancerului.

Paradigma „dublei afectări” a lui Knudson, propusă pentru prima dată în 1971, afirmă că ambele copii ale unei gene supresoare a tumorilor trebuie să fie permanent inactivate în celulele noastre pentru ca celulele canceroase să se poată dezvolta.

Studii recente au descoperit că o mutație a uneia dintre cele două gene BRCA2 din celule este implicată în diferite tipuri de cancer. Celulele umane și șoarecii cu această mutație nu prezintă semnele obișnuite de instabilitate genetică observate în celulele cu ambele copii ale genei mutate. La șoareci, o singură copie a BRCA2 afectată nu pare să cauzeze probleme majore în dezvoltarea organelor sau în repararea ADN-ului, în majoritatea țesuturilor.

Celulele cu această mutație par mai vulnerabile la stres, cum ar fi expunerea la toxinele din mediul înconjurător, care pot reduce nivelurile de proteină BRCA2, ceea ce duce la rândul său la probleme funcționale.

„Nu este încă foarte clar cum cresc riscul de cancer astfel de factori de mediu, dar este vital să înțelegem legătura dacă vrem să luăm măsuri preventive care să ne ajute să rămânem sănătoși mai mult timp”, spune oncologul Ashok Venkitaraman de la CSI Singapore. Aceste rezultate provin din teste de laborator făcute pe eșantioane mici. Cercetătorii spun că trebuie făcute mai multe studii mai mari pentru a analiza posibilele legături dintre factorii dietetici, diabet și alte tulburări metabolice.

Cinci tone de furaje, incendiate de un copil de șase ani