Condimentele care nu trebuie să lipsească din bucătărie!

Sarea este condimentul universal

Sarea și piperul sunt condimentele folosite la orice fel de mâncare. În afară de acestea, mai sunt câteva condimente care ar trebui să fie nelipsite din bucătăria oricui. Este vorba de turmeric, oregano, busuioc, cimbru, rozmarin.

Turmericul

Turmericul (sau „sofranul indian”), de culoare portocalie, este un condiment popular care are proprietăți antiinflamatorii. Poate fi utilizat în produsele de panificație, pâine, cozonac, în garniturile de legume, conopidă, broccoli, morcovi, cartofi. Poate fi adăugat în tocăniță, în sosuri și în supe creme.

Oregano

Acest condiment este versatil și poate fi încorporat într-o mare varietate de rețete, fie în formă proaspătă sau uscată. Este un condiment care poate fi folosit în orice rețetă care conține roșii. Se potrivește bine lângă carne și legume, în pizza, peste broccoli și conopidă sau în omlete. Ca orice condiment este recomandat să fie adăugat la final, ca să-și păstreze aroma.

Citește și: Ministerul Educației a anunțat un nou termen pentru burse

Busuioc

Poate fi folosit în combinaţie cu fructe proaspete în salate, în sosuri sau gemuri de fructe, cum ar fi căpşuni, afine sau prune. Se poate combina busuioc proaspăt cu usturoi şi ulei de măsline pentru a prepara diferite tipuri de sosuri şi paste care se consumă alături de mâncăruri pe bază de peşte, somon sau paste. Se pot pune frunze de busuioc sau busuioc uscat peste feliile de roşii, brânză, într-o salată delicioasă. Este ingredientul de bază în sosul pesto şi se mai foloseşte în sosurile pentru salate, pizza, ouă, brânzeturi (în special cu mozzarella), fructe de mare, orez şi preparatele din carne. Frunzele verzi pot decora prăjituri, îngheţate sau pot fi folosite în prepararea băuturilor.

Cimbru

Frunzele proaspete sau crengile întregi pot fi folosite la prepararea cărnii. Cimbrul este un ingredient excelent de utilizat cu pește. Cimbrul merge bine cu carne, roșii și fasole. În bucătăria mediteraneană, este un condiment popular pentru preparatele din miel. În România, cimbrul este folosit pentru mâncăruri cum ar fi ciorba de fasole, sarmale, tocane, tocănițe și preparate cu miel sau porc.