Cultul personalității l-a străpuns adânc și pe Florin Cîțu

Plătim sute de oameni în Guvern, dar atunci când vine vorba despre presupusele realizări, lui Florin Cîțu îi place să-și înceapă propozițiile cu „eu”

Foto: gov.ro

De cultul personalității auzeam, pentru prima oară, prin școala generală, pe la mijlocul anilor ’90. Caracteristica îi era atribuită, cui altcuiva, dacă nu lui Nicolae Ceaușescu, proaspăt transferat, la vremea respectivă, în lumea de dincolo. Cum ar veni, nea Nicu tocmai ce plecase de vreo câțiva ani ca să predice „la îngeri”.

Prin cultul personalității, elevul român nouăzecist avea să înțeleagă că se vorbește despre un conducător care are impresia că toată lumea, sau măcar țara, se învârte în jurul lui. Când am mai crescut, am început să urmăresc cu atenție cuvântările lui Ceaușescu și să observ că, de cele mai multe ori, acesta prefera propoziții care începeau cu „eu fac, eu dreg, eu vă scot din sărăcie și din foame, eu vă fac fabrici și uzine”. Ați înțeles, cuvântul de bază e „eu”.

Să ne întoarcem în 2021: Ceaușescu e decedat de aproape 32 ani, iar prin țară nici urmă de comuniști (nu cu numele). În 2021 îl avem pe Florin Cîțu premier. Un liberal sadea, rocker și foarte bun la socoteli.

Joi, 22 iulie, Florin Cîțu publica următorul mesaj pe pagina sa de Facebook: „Astăzi, în întâlnirea cu Agrostar, mi-am luat un angajament ferm: eu nu voi închide niciodată piețele și nu introduc taxe noi în agricultură. Sunt alături de producătorii români și sunt sigur că împreună (n.r. ?) găsim soluții pentru a susține o prezență mai mare a produselor românești de calitate pe toate piețele de desfacere din România”.

Cum ar veni, nu Guvernul, nu echipa, „eu”. Păi, dacă numai „eu” contează, de ce-i mai plătim, nene Cîțule, pe ceilalți? Nu de alta, dar bugetul plânge, salariile guvernamentale sunt mari. Nu putem să te plătim numai pe tine, pentru că tot ești tu one man show? De unde trag concluzia că dumneata nu ești lider, ci tiparul ăla clasic de „patron” care-și asumă meritele angajaților mai ișneți. Să nu mă înțelegi greșit, știu că ești bun la matematică, dar 1+1+1+1+etc, nu înseamnă tot 1 – înseamnă mai mulți, domnule premier!

Firește, exemple de îngâmfare cronică există cu duiumul, atunci când vorbim despre Florin Cîțu. Am să mai menționez unul singur, ca să nu transform acest editorial într-o roman compus din vreo cinșpe volume.

Mai țineți minte momentul în care presa l-a întrebat pe premierul Cîțu ce părere are despre acuzațiile care îi sunt aduse? Da, ne referim la cele potrivit cărora acesta ar fi folosit resurse umane și financiare din cadrul guvernului, pentru a-și susține campania electorală internă din PNL.

Ei, bine, nu numai că Florin Cîțu n-a promis că va ancheta acuzațiile (așa cum ar face orice premier învinuit de o faptă atât de gravă), bașca a ales să ceară presei să aducă dovezi referitoare la veridicitatea documentului, după care și-a luat tălpășița, invocând o treabă urgentă.

Rămâne o singură concluzie: cineva pare să fi pus praf de îngâmfare pe fotoliul de premier, dacă este să ne amintim că prin aceleași „fițe” de preamărire a trecut, acum vreun an, și Ludovic Orban. Cum ar veni, funcția de premier transformă băiatul umil din provincie într-un politician căruia nu-i ajungi la nas nici cu prăjina!

Citește și editorialul: Țara se îneacă și Iohannis se închină