Știrea despre Amina ar trebui să fie o știre pozitivă, pentru toți românii naționaliști și patrioți. O elevă de clasa a XI-a, de la Liceul Teoretic Internaţional de Informatică din Bucureşti, a câştigat locul întâi la Olimpiada Europeană de Matematică.

Wow! Bravo, ce tare! O româncă a câștigat locul întâi, la o competiție europeană de matematică!

Sunt și eu de acord cu aplauzele. Să participi și să și câștigi la o competiție atât de mare, nu e puțin.

Problema mea a intervenit când am citit partea cu Olimpiada Europeană de Matematică pentru Fete. Pentru fete.

Suntem în 2020. Luptăm pentru egalitate în toate câmpurile posibile. De la tractoriști, la box, la CEO, mai avem puțin și cerem să avem preoți ortodocși de sex feminin, dar olimpiada la matematică e ”pentru fete”.

Din partea mea, doar respect pentru Amina, care clar a tras foarte tare pentru a ajunge acolo, sus, pe locul I, pe podium. Dar nu pot să nu mă întreb care mare matematician a fost ăla, care a împărțit matematica între băieți și fete.

Da, Pitagora a fost bărbat. A fost. Undeva, cu multe sute de ani înainte de Cristos. De atunci, matematica a crescut. A evoluat. Cu măcar 2000 de ani.

Să faci acum Olimpiadă de matematică ”pentru fete”, mi se pare la fel de discriminatoriu ca orice altă discriminare posibilă.

Nu mai poți spune ”negru” în USA, că te trezești cu amendă. Nu e ok să spui ”handicapat”, că-ți sar toate asociațiile pentru persoane cu dizabilități în cap. Nu vei folosi anumiți termeni, că te trezești cu proces la CEDO. Nu poți spune și alegi să nu te manifești că, altfel, te amendează pentru hate speech. Și nu doar din cauză de amenzi ci pentru că alegi să te comporți civilizat. Dar poți face Olimpiadă Europeană de Matematică pentru fete, și nimeni nu are nici o problemă cu asta.

Încerc să înțeleg. Matematica, în sine, e o materie exactă. Nu există loc de interpretări. Nu poți spune că ține de imaginația și viziunea fiecăruia. Nu e un comentariu liber pe Eminescu sau Shakespeare. Nu ține nici de inspirație, nici de stare.

În matematică, 1+1=2, doar dacă nu ești atât de bun, încât să demonstrezi contrariul. Dar, oricum ai lua-o, e o știință exactă. Matematica nu are gen. Matematicii nu-i pasă dacă ești bărbat sau femeie, atât timp cât rezolvi ecuația.

Și atunci, de unde Olimpiadă pentru fete?

Citind știrea, nu m-am simțit mândră. Nici măcar acel minimum pe care l-am simțit când a câștigat Halep, orice. Mândrie națională.

Citește și: Asociația Prematurilor: eroii care nu se tem de coronavirus

#News