Ați auzit vreodată de Money.ro? Până de curând, când postau un alt fake news legat de primul pacient bolnav de coronavirus din România, în condițiile în care niciun caz nu fusese încă confirmat, nici noi. Dar uite că ne-a fost dat să auzim de ei până la urmă. Și nu pentru că ar fi ei niște modele demne de urmat. Poate doar dacă te ghidezi după manualul de „așa nu”.

De fapt, atunci când băieții de la Money.ro postează o astfel de gogoriță, lor nu le pasă că induc în eroare populația. Lor de pasă de like-uri, de distribuiri și de seo. Cam asta înseamnă să te intereseze mai mult de afacerea pe care o ai decât de motivul pentru care jurnalismul există, și anume de informa și de a da o direcție, o conduită.

Ce-au mai făcut de data asta pseudo-junaliștii? Păi, nimic mai mult decât să scrie un articol despre un vaccin împotriva coronavirusului, dând certitudini cum că acesta ar fi fost deja inventat. Noi nu negăm că oamenii de știință din lumea întreagă nu s-ar chinui să găsească un leac, însă oameni buni, momentan acest vaccin nu există! Oricât de trist ar suna.

Să dai vești bune nu înseamnă să dai fake news-uri. Să dai oamenilor speranțe false poate să fie un lucru deosebit de periculos în ziua de azi, însă.

Din punctul meu de vedere, între personaje „jurnalistice” de acest fel și cei care fac speculă cu spirt și măști de unică folosință nu există o diferență prea mare, ambele tipologii dorind să facă un profit imediat și nimic mai mult.

Haideți, drag guvern, punem și noi în aplicare legea aia a fake news-ului azi? Sau doar ne lăudăm c-o avem, după care o băgăm la naftalină ca să zacă acolo mult și bine?

Citește și: Linia fină dintre fake news și libertatea presei

#News