Linia foarte fină dintre un concept lăudabil și abuz

Libertatea presei, o treabă discutabilă în condițiile actuale

Mihai Goțiu, membru USR, critică cu juma’ de gură decretul dat de curând de către președintele Iohannis. În acel decret se vorbea și despre combaterea fake news-ului și despre posibilitatea de închidere a publicațiilor și a televiziunilor ce nu își verifică contentul, ori publică știri false în mod deliberat, cu scopul de a răspândi panică.

Fost jurnalist clujean, acesta avertizează asupra faptului că o astfel de lege restrictivă ar putea să facă victime colaterale și să limiteze libertatea presei.

„Pe de o parte, ca fost jurnalist timp de peste două decenii şi fost preşedinte al Asociaţiei Profesioniştilor din Presă Cluj (APPC), consider că temerile exprimate de jurnalişti şi ONG-urile din domeniu sunt legitime. Stabilirea faptului că o ştire e „falsă” ori „adevărată” e o problemă sensibilă şi disputată la nivel internaţional, nu doar în România, atât printre teoreticienii, cât şi printre practicienii presei”, scrie Mihai Goțiu într-o postare pe Facebook.

Pe de altă parte, fake news-urile trebuie să înceteze să existe

Ceea ce e absolut imposibil, chit că limitezi și închizi! Istoria a dovedit faptul că așa ceva este imposibil de realizat. Să ne amintim exemplul strămoșilor noștri comuniști care te băgau la zdup dacă îndrăzneai să mustăcești la vreo glumă cu Ceaușescu. A oprit asta vreodată pe cineva să nu mai glumească? Bine, exemplul poate părea deplasat și este, însă în esență treabă stă cam tot la fel. Cine vrea să propage, propagă!

Însă să revenim la ceea ce-a zis Mihai Goțiu:

„Pe de altă parte, într-adevăr, există necesitatea de a stopa fake-news-urile şi informaţiile distribuite cu scopul de a induce panică, de a genera fenomene speculative sau neîncredere în deciziile care se iau pe perioada unei stări de urgenţă”, completează parlamentarul clujean.

„Pentru a rezolva această problemă, le solicit ministrului Afacerilor Interne, Marcel Vela, şi membrilor Grupului de Comunicare Strategică să stabilească un cadru de consultare cu organizaţiile şi profesioniştii din domeniului presei şi al libertăţii de exprimare, atât pentru monitorizarea informaţiilor legate de epidemia de COVID – 19, cât şi, mai ales, în eventuale decizii de cenzurare a unor ştiri, site-uri şi portaluri online care prezintă informaţii legate de epidemie”, conchide Goțiu.

Citește și: Publicațiile online, cele de print și televiziunile ce distribuie FAKE NEWS, riscă să fie închise

#News