Foto: Pixabay.com

Publicațiile, fie ele online sau de presă scrisă ori televiziunile ce vor distribui știri neverificare, sau cu scopul intenționat de a dezinforma, riscă să fie închise, potrivit ultimului decret dat astăzi de președintele Iohannis. Reamintim că în cursul zilei de astăzi, Klaus Iohannis a instituit stare de urgență, astfel că o serie de măsuri urmează să fie instituite pentru siguranța populației. Printre prioritățile decretului se numără și combaterea fake news-ului, ca măsură suplimentară de filtrare a informațiilor reale de cele neadevărate. în ceea ce privește noul coronavirus și evoluția acestuia.

„Art. 54 – (1) Instituțiile și autoritățile publice, precum și operatorii privați contribuie la campania de informare publică privind măsurile adoptate și activitățile desfășurate la nivel național.

(2) În situația propagării unor informații false în mass-media și în mediul on-line cu privire la evoluția COVID-19 și la măsurile de protecție și prevenire, instituțiile și autoritățile publice întreprind măsurile necesare pentru a informa în mod corect și obiectiv populația în acest context.

(3) Furnizorii de servicii de găzduire și furnizorii de conținut sunt obligați ca, la decizia motivată a Autorității Naționale pentru Administrare și Reglementare în Comunicații, să întrerupă imediat, cu informarea utilizatorilor, transmiterea într-o rețea de comunicații electronice ori stocarea conținutului, prin eliminarea acestuia la sursă, dacă prin conținutul respectiv se promovează știri false cu privire la evoluția COVID-19 și la măsurile de protecție și prevenire.

(4) În situația în care eliminarea la sursă a conținutului prevăzut la alin. (3) nu este fezabilă, furnizorii de rețele de comunicații electronice destinate publicului sunt obligați ca, la decizia motivată a Autorității Naționale pentru Administrare și Reglementare în Comunicații, să blocheze, imediat, accesul la respectivul conținut și să informeze utilizatorii.

(5) La decizia motivată a Autorității Naționale pentru Administrare și Reglementare în Comunicații, furnizorii de rețele de comunicații electronice destinate publicului au obligația de a bloca imediat accesul utilizatorilor din România la conținutul care promovează știri false cu privire la evoluția COVID-19 și la măsurile de protecție și prevenire și este transmis într-o rețea de comunicații electronice de către persoanele de la alin. (3) care nu se află sub jurisdicția legislației naționale”, se arată în decretul emis de președinte.

Citește și: Klaus Iohannis a decretat STARE DE URGENȚĂ

#News