Asociația Prematurilor dezvoltă în Romania programe dedicate copiilor născuți prematur, părinților și personalului medical de la Neonatologie. Vorbim de o organizație care luptă pentru cei care au ales să vină mai repede pe lume. Și pentru cei ce nu pot încă lupta pentru ei.

De asemenea, luptă pentru viitor: ”Rescriem viitorul copiilor născuți prematur”. Nu e doar o lozincă și nu sunt doar cuvinte. E speranța de care are nevoie orice părinte. Și, mai mult decât speranță, e ajutor. Ajutor real și ajutor constant.

De la începutul anului, Asociația Prematurilor a venit în sprijinul cadrelor medicale cu donații constând în:

· 1 simulator profil prematur Baby Anne pentru pregătirea cadrelor medicale – Maternitatea “Panait Sîrbu” Bucuresti

· 1 aparat de radiologie si 3 sorturi de protecție – Maternitatea Targoviște

· 1 diafanoscop Astodia – Maternitatea Filantropia Craiova 

· 1 diafanoscop Astodia – Maternitatea Filantropia Bucuresti 

· 1 diafanoscop Astodia – Maternitatea “Panait Sîrbu” Bucuresti 

· 1 transiluminator AccuVein – Maternitatea “Panait Sîrbu” Bucuresti

În primele 4 luni ale anului 2020, Asociația Prematurilor a venit in sprijinul cadrelor medicale cu donații în valoare totală de peste 100.000 de euro.

E un an dificil, auzim zilnic știri despre coronavirus și ne este din ce în ce mai greu să vedem clar viitorul. Și totuși. Asociația Prematurilor nu a ținut cont de pandemie, a ales să lupte în continuare. A ales să ajute maternitățile și secțiile de neonatologie. A ales să arate că viitorul bebelușilor ține de implicare și de aparatură medicală. Cu ajutorul financiar al OMV Petrom, echipamentele au fost livrate și date în folosință la Maternitatea din Bacău.

“Știm cu toții ce se întâmplă în aceste zile și cum toți trăim cu teama de a nu ajunge în terapie intensivă și de a nu depinde de un aparat de respirat, de un ventilator. Această teamă este permanentă pentru medicii care îi îngrijesc pe cei mai mici pacienți ai României: prematurii. Suntem extrem de bucuroși că am reușit să livrăm și să montăm, mai ales acum în plina pandemie, 2 ventilatoare Fabiacn nCPAP, accesorii și consumabile aferente ventilatoarelor, un bilirubinometru noninvaziv Bilicare și o lampă de fototerapie Lullaby. Nu reușeam fără sprijinul, încrederea și implicarea echipei minunate de la OMV-Petrom, cărora le mulțumim. La Maternitatea Bacău se nasc anual aprox. 3.300 nou-născuți, din care aproximativ 350 sunt prematuri.” Diana Gămulescu – Președinte Asociația Prematurilor.

Asociația Prematurilor înseamnă, dincolo de titlu, o echipă. Iar o echipă e formată din oameni. Oameni care vorbesc de teamă, dar care aleg să nu dea înapoi. Vorbesc puțin despre teama proprie și mult despre teama medicilor. Și asta, în condițiile actuale, în care alegem egoismul ca scut, distanța ca prevenție și izolarea socială ca armă. Și mulți dintre noi aleg nepăsarea ca instinct de supraviețuire.

Și uite că, independent de pandemie și teamă, unii oameni nu au uitat cum să rămână oameni. La Bacău au ajuns și donații, și speranță. Speranța pentru viață.

Valoarea donației este de 49 000 euro. Echipamentele medicale de ultimă generație sunt vitale în îngrijirea bebelușilor născuți prematur:

“Mulțumim mult Asociației Prematurilor pentru donația atât de importantă pentru activitatea noastră. O secție de terapie intensivă nou-născuți fară aparatura necesară este de neconceput. Supraviețuirea nou-născutului bolnav (prematur sau la termen) presupune pe lângă multă pregătire profesională și devotament și multă tehnologie. Cu cât aparatura este mai performantă, cu atât șansele la viață cresc, și nu numai șansele la viață, ci și modul în care acești copii supraviețuiesc.

Supraviețuirea unui nou-născut cu greutatea la naștere de 500 –1000 g fară un ventilator care să îl ajute să respire zile sau săptămâni este imposibila. Monitorizarea funcțiilor vitale ale nou-născutului ventilat se face 24 din 24 ore, până la externare, echipamentele funcționând fară pauza în secția noastră” – Dr. Camelia Husac, șef de secție neonatologie Bacău.

Din nou, independent de teamă, pandemie sau nervi, să nu uităm să fim și să rămânem oameni. Cumva, egoismul și nepăsarea infectează mai mult decât virusul. Nu donăm doar bani, donăm viață.

Și, pentru că orice viață contează, oricât de mică ar fi:

Cont LEI: RO68BTRLRONCRT0411176001

Cont EURO: RO18BTRLEURCRT0411176001

Citește și: Papa ajută România cu ocazia zilei sale onomastice

#News