Știrea despre Edgard Ziebat m-a făcut să-mi amintesc de filmul The Terminal. Povestea lui Edgard este cam aceeași: un aeroport și o țară nu foarte stabilă din punct de vedere economic. Și un tip care rămâne blocat acolo pentru o perioadă destul de lungă de timp. Cu amendamentul că personajul Victor Navorski se afla pe aeroportul JFK și nu în India.

De data asta, nu e vorba de acte care nu mai sunt valabile și nici de vreo prăbușire a guvernului. La fel ca în film, Edgard este obligat să rămână pe aeroport, să facă din aeroport casă. Dar contexul este altul: coronavirus, pandemie, reguli și o izolare de 54 de zile. Și încă numărăm.

Povestea pe scurt: Edgard Ziebat a ales destinația ruta Hanoi spre Istanbul la data de 18 martie, ziua în care India a anulat toate zborurile către și dinspre Turcia, în urma pandemiei Covid-19. A, da. E și un băiat cam certat cu legea. Patru zile mai târziu, India a oprit toate zborurile internaționale, iar apoi, pe 25 martie, a impus un blocaj național, care este programat să continue până pe 17 mai.

Ce a fost puțin mai complicat decât pandemia și restricțiile? Faptul că este căutat pentru crimă și are și un cazier în țara de origine. De asemenea, India nu i-a acordat viză din cauza cazierului său judiciar, după cum au relatat ofițerii (care au ales să rămână anonimi).

În timp ce alți pasageri au fost ajutați de ambasadele în cauză și au fost luați în carantină, oficialii de la ambasada Germaniei au informat biroul indian de imigrare că Ziebat este un criminal căutat în Germania. Nu doar criminal, dar un criminal care doarme liniștit pe aeroport, mai liniștit ca la închisoare. Conform ofițerilor, Edgard se simte ca acasă:

”Le-a spus oficialilor că își poate gestiona cheltuielile. Doarme pe paturi, bănci, pe podele, oriunde are chef. Este singur în zona de tranzit, deoarece aeroportul este complet închis”.

Ce pot să spun: criminal să fii, noroc să ai.

Citește și: Clujul are restaurant și-o petrecere-n flagrant

#News