Organizația non-guvernamentala Reset a lansat o scrisoare deschisă către autorități pentru anularea pelerinajului de Sfântul Dimitrie cel Nou de la București, motivând faptul că, dacă la pelerinajul de la Sf. Parascheva nu s-au respectat măsurile impuse, nu se vor respecta nici aici. Mai mult, Reset subliniază faptul că Bucureștiul a trecut în scenariul roșu, cu un indice al infectărilor ce a depășit 3 la mia de locuitori.

„Epidemia de COVID-19 în România este pe un trend ascendent de aproape trei săptămâni, iar o parte dintre cei infectați ajung în stare gravă, la secțiile de Terapie Intensivă. În București se înregistrează un număr tot mai mare de cazuri, rata de infectare atingând 3,25 la mia de locuitori. De asemenea, la Terapie Intensivă sunt internați 800 de pacienți cu Covid-19, cel mai mare număr de la începutul pandemiei”, au scris cei de la Reset pe Facebook.

Astfel, „destinatarii” scrisorii ONG-ul sunt: Raed Arafat, Secretar de stat MAI, șeful Departamentului Național pentru Situații de Urgență; Traian Berbeceanu, prefectul Capitalei; Marcel Vela, ministrul Afacerilor Interne; Nelu Tătaru, ministrul Sănătății și Preafericitul Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române. În această scrisoare deschisă Reset cere anularea pelerinajului de Sfântul Dimitrie cel Nou.

„În acest context problematic, Primăria Capitalei și Patriarhia Română au semnat un Protocol privind organizarea Pelerinajului la moaștele Sfântului Dimitrie cel Nou, în perioada 25-27 octombrie.

În urmă cu numai zece zile, Patriarhia Română ne dădea asigurări că pelerinajul la Sfânta Parascheva se va derula cu respectarea strictă a tuturor măsurilor sanitare dispuse de autoritățile competente”, mai apare în scrisoarea deschisă.

Citește și: Reset Iași, denunț legat de pelerinajul Sf. Parascheva

Potrivit celor de la Reset, măsurile impuse prin Hotărârii 35/06.10.2020 a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Iași nu au fost respectate, fapt pentru care aceștia iau în considerare că există posibilitatea ca nici protocolul încheiat între BOR  și Primăria București, la eveniment putând să participe doar locuitorii din Capitală, pe baza cărții de identitate.

„Practic, avem aceleași măsuri de protecție ca la Iași, care pe hârtie au arătat și arată foarte bine. Dar, ne punem întrebarea: Dacă la Sfânta Parascheva nu au fost respectate, de ce ar fi respectate la Sfântul Dimitrie cel Nou? (…) Cu toate acestea, Patriarhia va organiza un pelerinaj la care sunt așteptați mii de oameni, care, cel mai probabil, nu vor respecta măsurile de protecție și distanțare, după cum am văzut că s-a întâmplat la Iași.  Este un moment potrivit pentru a da dovadă de compasiune și grijă de cetățeni, dar și coerență și asumare. Funcțiile pe care le dețineți presupun responsabilitate și asumarea unor decizii importante pentru a oferi claritate și o direcție. (…) Până vine Salvarea de sus, nu ar fi înțelept să încercăm să ne-o asigurăm mai întâi aici, pe Pământ?”, a adăugat Reset.

Citește și: Orban n-ar zice nici da, nici nu. Pelerinajul de la Sfântul Dumitru se va ține

#News