Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Ați auzit vreodată spunându-se că „ochii nu mint niciodată”? Acest lucru ar putea fi adevărat, mai ales în diagnosticarea problemelor de dezvoltare neurologică, dar și în diagnosticarea precoce a ADHD și TSA.

O nouă cercetare de la Universitatea Flinders și Universitatea din Australia de Sud, publicată în Frontiers in Neuroscience, dezvăluie că înregistrările oculare ar putea identifica semnale distincte pentru tulburarea de hiperactivitate cu deficit de atenție (ADHD) și tulburarea de spectru autist (TSA).

Aceste semnale ar putea oferi potențiali biomarkeri pentru afecțiune.

Diagnosticarea precoce a ADHD și TSA ar putea ajuta între 1% și 3% dintre copii

ADHD și TSA sunt ambele tulburări de neurodezvoltare care au o prevalență globală de 3,4% și, respectiv, 1%. De asemenea, 1 din 3 copii cu TSA îndeplinește și comportamentul de diagnostic pentru ADHD, scrie IFL Science.

ADHD se caracterizează prin dificultăți în gestionarea comportamentelor impulsive, hiperactivitate și o luptă pentru a-ți concentra atenția. Iar în cazul TSA, oamenii interacționează, se comportă, comunică și învață în moduri diferite.

Ambele afecțiuni sunt diagnosticate în mod obișnuit în copilărie, dar din cauza trăsăturilor lor similare, uneori diagnoza poate dura mai mult timp

Cercetarea unor instrumente de diagnostic noi și diferite va fi benefică pentru diagnosticarea precoce a ADHD și TSA.

În acest studiu a fost utilizată o electroretinogramă (ERG), apoi datelor li s-a aplicat o analiză DWT (discrete wavelet transform). ERG este un test care măsoară răspunsurile electrice ale diferitelor celule din retină ca răspuns la un stimul luminos. Acest studiu a folosit date de la 55 de persoane cu TSA, 15 cu ADHD și de la 156 de persoane de control.

Potrivit cercetătorilor, copiii cu energie ERG mai mică au TSA, iar copiii cu energie mai mare au ADHD

Semnalele retiniene au nervi specifici care le generează, așa că dacă putem identifica aceste diferențe și le putem localiza pe căi specifice care utilizează diferite semnale chimice care sunt utilizate și în creier, atunci putem arăta diferențe distincte pentru copiii cu ADHD și TSA și, potențial, alte tulburări de dezvoltare neurologică”, a precizat dr. Paul Constable, autor principal al studiului.