Sursa foto: Pixabay
Sursa foto: Pixabay

Dacă ascultăm cu atenție, spectaculoasa aurora boreală poate fi auzită. Profesorul Unto K. Laine de la Universitatea Aalto a realizat înregistrări ale sunetelor aurorelor, arătând că fenomenul este mult mai frecvent decât se credea până acum și că apare, chiar și în absența aurorei boreale vizibile.

 ”Acest lucru anulează argumentul conform căruia sunetele aurorale sunt extrem de rare și că aurora boreală ar trebui să fie excepțional de luminoasă și plină de viață”, spune Laine.

În 2016, profesorul a publicat o lucrare care leagă înregistrările sunetelor de trosnituri și pocnituri. Lucrarea demonstrează că sunetul produs de aurora boreală rezultă din descărcări electrice

Profesorul Laine studiază sunetele asociate cu luminile nordice de mulți ani.

Aceste date au arătat nu numai că aurorele sunt uneori asociate cu sunete, dar au susținut și teoria lui Laine. Potrivit teoriei, sunetele rezultă din descărcări electrice prin intermediul unui strat de inversiune de temperatură.

Aceasta este situată la aproximativ 70 de metri deasupra solului.

Noile înregistrări au fost făcute noaptea în apropierea satului Fiskars. Chiar dacă nu era vizibilă nicio aurora boreală, înregistrarea lui Laine a captat sute de „sunete aurorale” candidate

Când înregistrările au fost comparate cu măsurătorile activității geomagnetice efectuate de FMI, a fost evidentă o corelație puternică. Cele mai bune 60 de sunete candidate au fost toate legate de schimbările din câmpul geomagnetic.

 ”Folosind datele geomagnetice, care au fost măsurate independent, este posibil să prezicem cu o precizie de 90% când vor apărea sunetele aurorale în înregistrările mele”, spune cercetătorul.

Analiza sa statistică sugerează o legătură cauzală între fluctuațiile geomagnetice și sunetele aurorei boreale

Pentru Laine, cea mai frapantă constatare este faptul că sunetele aurorale au apărut chiar și în absența unor aurore boreale vizibile.

Aceasta a fost cea mai mare surpriză. Sunetele sunt mult mai frecvente decât se credea. Totuși, când oamenii le aud în lipsa unei aurore vizibile, ei cred că este vorba doar de crăparea gheții sau poate de un animal”, spune el, potrivit Science Alert.