Gelu Duminică: „România are carențe majore în ceea ce privește educația sexuală”

Este sau nu necesară educația sexuală în școli, o întrebare care a împărțit societatea românească în două

Educația sexuală, dar mai ales introducerea ei în programele școlare a împărțit societatea românească în două. Unii susțin că aceasta trebuie făcută în mediul familial, desigur, dacă are cine și poate să se ocupe de acest aspect. Alții, consideră că este nevoie de o acțiune colectivă a familiei și școlii.

Potrivit sociologului Gelu Duminică, statul român face parte din prima categorie, a celor care nu conștientizează situația în care țara noastră se află la acest capitol și continuă să trăiască „într-o bulă”. De altfel, 20% dintre mamele minore sunt deja la al doilea copil.

România are carențe majore în ceea ce privește educația sexuală, nu degeaba avem cel mai mare număr de mame minore din Uniunea Europeană. Nu degeaba avem cel mai mare număr de fete până în 15 ani care sunt mame. 40% dintre mamele sub această vârstă din Europa sunt în România, în tărâmul asta în care 90% dintre noi ne considerăm credincioși.

Gelu Duminică, sociolog

Politicianul român să realizeze că reprezintă această țară și astfel să ia măsuri

Sociologul este de părere că trebuie să ne adaptăm, ca societate, provocărilor care vin și să constientizăm că adolescenții își încep viața sexuală mult mai devreme decât generațiile anterioare. Acest fapt scoate la lumină faptul că este foarte necesară o educație sexuală, desigur, cu un limbaj adaptat vârstei copiilor. Mai mult, sociologul consideră că statul, prin pârghiile de care dispune, trebuie să se ocupe de acest aspect. „Eu știu foarte mulți politicieni care zic că educația sexuală nu trebuie, dar care au amante. Ei blamează puritatea și moralitatea dar sunt profund imorali în multe lucruri. Politicianul român ar trebui să se gândească la mai mult decât la el însuși și să se realizeze că reprezintă această țară și astfel să ia măsuri”, a adăugat sociologul.

Doar o mie de mame minore mai rămân în sistemul de învățământ

Dintre cele peste 18.000 de mame minore din România, doar 1.000 mai sunt în băncile școlii, restul dintre ele renunțând la educație din cauza criticilor care le sunt aduse, odată ce colegii și profesorii află de situația lor, dar cel mai trist, după ce familiile lor află.

„În alte țări, în momentul în care așa ceva se întâmplă, întreg sistemul începe să lucreze pentru minoră și pentru copil. Ea să rămână în școală, să fie dezvoltată, să aibă parte de asistență socială și de consiliere astfel încât să treacă peste această încercare. Pe cealaltă parte, copilul primește toate elementele astfel încât mama să poată să-și continue educația și dezvoltarea. Pentru că statul conștientizează că dacă nu face acest lucru, în viitorul apropiat va avea o mamă dependentă și un copil care va intra în circul vicios al sărăciei”, a afirmat sociologul, la Digi 24.

Citește și: Klaus Iohannis contestă legea care scoate educația sexuală din școli