Poliomelita
Poliomelita. Sursa foto: doc.ro

Autorităţile sanitare din Marea Britanie sunt în alertă, după ce în sistemul de canalizare al capitalei Londra au fost descoperite mostre ale virusului care provoacă poliomielita. Oficialii au anunțat „măsuri imediate”, boala fiind considerată eradicată în Marea Britanie din anul 2003. Agenţia sanitară britanică presupune că virusul detectat acum ar fi fost adus de o persoană venită din străinătate, din ţări cum ar fi Afganistan, Pakistan sau Nigeria. Persoana a infectat la rândul ei alte persoane, potrivit g4media.ro.

O anchetă va încerca să stabilească amploarea răspândirii virusului în comunitate și să identifice unde are loc acest lucru. Agenţia britanică de securitate sanitară (UKHSA – UK Health Security Agency) a comunicat că mostre ale mai multor poliovirusuri relaţionate genetic au fost culese între lunile februarie şi iunie la uzina de ape reziduale a suburbiei londoneze Beckton. Uzina deserveşte circa patru milioane de persoane.

UKHSA subliniază că majoritatea populaţiei din Londra a fost vaccinată în copilărie împotriva poliomelitei, care poate provoca leziuni ale măduvei spinării şi paralizia unor muşchi

Se estimează că aproximativ 14% dintre londonezi nu au primit primele trei doze necesare ale vaccinului. Mostre izolate ale virusului au fost detectate şi în trecut în apele reziduale din Marea Britanie, dar proveneau de la persoane care au primit în alte ţări un vaccin oral împotriva poliomielitei ce poate lăsa urme ale unei variante slăbite a agentului patogen.

Poliovirusul detectat în ape uzate – numit poliovirus de tip 2  – nu este același lucru cu poliomielita sălbatică. Transmiterea poliomielitei se realizează interuman, pe cale fecal-orală, prin ingerarea alimentelor sau a apei contaminate cu materii fecale (în care virusul e prezent timp îndelungat), sau aeriană, prin picaturi (virusul fiind prezent în secrețiile nazo-faringiene).

A început evaluarea dosarelor pentru Programul ”Casa Verde Fotovoltaice”