Gheorghiță: „Vaccinarea va fi gratuită și va fi voluntară”

Coordonatorul campaniei naționale de vaccinare anti-Covid, medicul Valeriu Gheorghiță a precizat, la Digi 24, că vaccinarea va fi gratuită și se face în trei etape, din cauza resurselor limitate ale producătorului. Mai mult, vaccinarea nu este obligatorie și mizează pe capacitatea populației de a se informa corect pentru a face cea mai bună alegere în acest sens.

„Asta ne și propunem și sper să și reușim în final, să încercăm să lămurim, să, cumva, demontăm toate miturile care există la acest moment și fiecare atunci când va opta sau nu pentru a se vaccina sau nu să ia această decizie în baza unui nivel cât se poate de mare de informare.

Trebuie să precizez un aspect: vaccinarea va fi gratuită și va fi voluntară, în niciun caz nu va fi condiționată sau obligatorie și din acest punct de vedere cred că fiecare trebuie să aibă un nivel suficient de mare de date corecte și din surse sigure și credibile ca să decidă acest lucru”, a declarat Valeriu Gheorghiță, sâmbătă, la Digi 24.

Să încercăm să lămurim, să, cumva, demontăm toate miturile care există la acest moment

Valeriu Gheorghiță

„Ne aflăm la finalizarea strategiei de vaccinare împotriva SARS-CoV-2, ea va fi făcută publică la începutul săptămânii viitoare. (…) La început, capacitatea de producție este depășită, nu poate să facă față acestei cereri fără precedent la nivel global, motiv pentru care s-a recomandat o prioritizare a anumitor categorii populaționale. Vorbim în primul rând de lucrătorii din sistemul medical și din domeniul social, adică acei lucrători din sănătate și respectiv din centrele de rezidență, din căminele pentru persoanele cu dizabilități sau pentru persoanele vârstnice, iar în etapa a doua vom vorbi de accesul persoanelor din categoriile vulnerabile și anume persoane cu vârstă peste 65 de ani și persoane cu boli cronice la care se adaugă pe același nivel de importanță persoanele care deservesc activități esențiale din infrastructura critică a statului. Iar în cea de-a treia etapă vom vorbi de vaccinarea populației generale”, a adăugat Gheorghiță.

Președintele Iohannis a anunțat că luni, 23 noiembrie, va avea loc o nouă ședință de lucru ce va avea ca temă campania de vaccinare.

Citește și: Tătaru, despre vaccinarea anti-Covid19: opțională, dar recomandată

#News