Băsescu îi dă avertisment lui Arafat: „Respectați Constituția”

Fostul președinte al României, Traian Băsescu susține că starea de alertă, în care ne aflăm încă din luna mai, este o încălcare a Constituției. Ba mai mult, consideră că șeful DSU, Raed Arafat nu poate să limiteze drepturile omului prin măsurile pe care le susține și aprobă. Băsescu vine cu  precizări pe această temă, într-o postare pe Facebook.

„Respectaţi Constituţia!

Am spus în mod repetat că “Starea de alertă” este un atac la Constituţie.

Justiţia a început să anuleze rând pe rând, măsurile de carantinare, de închidere a şcolilor sau a restaurantelor. Problema este că aceste procese vor continua să facă harcea-parcea măsurile şi aşa slabe şi întârziate luate de guvern.

Nu poţi să interzici sau să limitezi drepturi fundamentale prin ordin al “comandantul operaţiunii” în baza declarării “stării de alertă”.

Starea de alertă nu este prevăzută în Constituţie, în timp ce drepturile cetăţenilor români sunt garantate de Constituţie în nu mai puţin de 39 articole (de la 15 la 54).

Drepturile fundamentale pot fi limitate temporar, numai prin instituirea “stării de urgenţă” decretată de Preşedintele României, în baza art. 93 din Constituţie. Dar pentru asta, Preşedintele României şi nu “comandantul operaţiunii”, trebuie să-şi asume responsabilitatea…

PS – Pentru punerea sub control a pandemiei sunt un adept al unor măsuri mult mai dure decât cele acum în vigoare, dar acest lucru trebuie făcut cu respectarea Constituţiei.”, a scris Traian Băsescu, pe Facebook.

Starea de alertă este a fost instaurată în luna mai, după două luni stare de urgență (30 + 30), printr-o decizie luată de Comitetul Național pentru Situații de Urgență, în temeiul prevederilor art. 42 alin (1), art. 43 alin (3) și ale art. 44 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 21/2004. („Starea de alertă – se declară potrivit prezentei ordonanțe de urgență şi se referă la punerea de îndată în aplicare a planurilor de acţiuni şi măsuri de prevenire, avertizare a populaţiei, limitare şi înlăturare a consecinţelor situaţiei de urgenţă”).

Citește și: Iohannis a anunțat carantina parțială

#News