Oraș după oraș, România intră în carantină

Opt municipii de județ se află deja în carantină, din cauza incidenței cumulate a cazurilor de Covid din ultimele două săptămâni de peste 6 la mia de locuitori. Pe lângă acestea se mai află și localități limitrofe acestor municipii, dar și localități din jurul Capitalei. Reședințele de județ aflate în carantină sunt: Zalău (prelungită cu încă două săptămâni), Baia Mare, Slobozia, Sibiu, Alba, Bistrița, Satu Mare și Constanța.

Potrivit Grupului de Comunicare Strategică, „în urma analizei de risc, în baza Hotărârii Comitetului Județean pentru Situații de Urgență emisă la propunerea Direcției de Sănătate Publică a județului Ilfov, respectiv Constanța, ținând cont de evaluarea epidemiologică avizată de către Institutul Național de Sănătate Publică, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență a emis în data de 21.11.2020, ordinul de carantinare zonală, timp de 14 zile, pentru Otopeni, Măgurele cu satele aparținătoare Alunișu, Dumitrana, Măgurele, Pruni și Vârteju, Corbeanca cu satele aparținătoare Ostratu, Petrești și Tamaș, Popești Leordeni, Dobroiești cu satele aparținătoare Dobroești și Fundeni, Mogoșoaia, din Județul Ilfov și Lumina, Costinești, Agigea, Mihail Kogălniceanu, Medgidia, Valu lui Traian, Techirghiol, din Județul Constanța”, se arată în comunicatul emis de GCS.

Zilele trecute, Orban declara, la România TV, că locuiește la Dobroiești și că în situația carantinării comunei va fi suficient să prezinte legitimația de serviciu. „E suficientă legitimaţia de serviciu, nu trebuie obligatoriu declaraţia (n.r. pe propria răspundere). (…) Dacă mă duc la muncă, pot să mă duc la muncă. (…) Dacă mă duc la spital, mă duc la spital. Misiunea poliţiei şi a jandarmeriei este să stabilească un plan”, spunea premierul.

Carantinarea localităților din județul Ilfov (unde indicele cumulat este de 8,17 la mia de locuitori) va intra în vigoare din această seară, de la ora 22.00, în timp ce localitățile din județul Constanța au intrat de la ora 20.00.

Reamintim că de pe 9 noiembrie, România a intrat în carantină parțială, cu restricții de circulație pe timpul nopții, școala online, magazine închise de la ora 21.00, obligativitatea purtării măștii de protecție.

Citește și: Constanța, în carantină de vineri seară

#News