Ludovic Orban ajunge în presa internațională

Într-o declarație acordată Politico.eu, premierul Ludovic Orban a spus că Polonia și Ungaria ar trebui să accepte respectarea statului de drept pentru a se ajunge în acest fel la un acord asupra bugetului Uniunii Europene, dar și a planului de relansare economică, cel intenționat perioadei post-pandemie.

Ludovic Orban: „România apără UE după veto-ul Ungariei și Poloniei”

„Guvernele țărilor care se opun acestei condiționalități trebuie să înțeleagă că este necesar să se construiască încrederea publică în jurul acestui program care este extrem de important pentru relansarea economiei întregii Europe, și în beneficiul cetățenilor din Polonia și Ungaria. (…) Nu cred că un guvern le poate spune propriilor cetățeni că acest plan ar trebui blocat. (…) Toți contribuabilii din țările membre UE ar trebui să aibă garanția că banii sunt folosiți corect”, a declarat Ludovic Orban.

Se invocă respectarea statului de drept

De asemenea, France24 citează o declarație dată de Ludovic Orban pentru AFP, în care premierul atrage atenția în legătură cu blocarea adoptării unei decizii care s-ar putea să aibă consecințe asupra întregii Uniuni Europene. Jurnaliștii francezi notează că Ludovic Orban s-ar fi distanțat de premierul maghiar Viktor Orban, în urma blocării prin veto a adoptării bugetului multianual al Uniunii Europene și a planului de redresare economică, din partea Ungariei și a Poloniei.

„Blocarea adoptării unei decizii privind planul de redresare afectează negativ întreaga UE, inclusiv pe cetățenii Ungariei și Poloniei. (…) Este interesul tuturor, inclusiv al oricărui cetățean maghiar, ca planul de redresare să fie adoptat cât mai curând posibil, deoarece fiecare cetățean maghiar poate beneficia de el, alături de cetățenii celorlalte țări”, a spus Ludovic Orban.

Citește și: Orban s-a întors cu spatele și a plecat, în plină conferință de presă

#News