Atunci când vorbim despre fostul, actualul și, cel mai probabil, viitorul președinte al Rusiei, Vladimir Putin, aproape că nu reușește să mă mai mire nimic. Cu toate că, aparent, Rusia a scăpat de totalitarism, odată cu dărâmarea blocului comunist, în ’89, situația nu s-a schimbat prea mult de-atunci până acum. Ce-i drept, pare să fi beneficiat, totuși, de o mică porție de respiro în timpul lui Elțîn. Însă cum fericirile sau, după caz, semi-fericirile nu țin o veșnicie, peste Rusia s-a pogorât numaidecât norul întunecat al lui Putin care, într-un timp extrem de scurt a reușit să umbrească spoiala de democrație la care se visa.

Cu toate că oficial, Rusia a scăpat de comunist, doctrina rămâne prezentă în viețile rușilor sub formă mascată. Nu suntem comuniști, dar credem în valorile alea vechi, „alea bune”. Și uite că-n Rusia nu e bine. Coronavirusul, ținut sub cheie o bună perioadă de administrația de la Kremlin, a luat-o galop la vale, medicii au început să pice de la ferestrele spitalelor, iar adversarilor politici ai lui Putin să li se pună în cârcă fel de fel de acuzații, pentru a fi ulterior înlăturați.

Astfel, principalul oponent al lui Vladimir Putin, Alexei Navalni, tocmai ce-a fost acuzat de calomnie și urmează să-și primească, cel mai probabil, pedeapsa pentru asta.

Mai exact, Navalni ar fi calomniat un fost veteran din Al Doilea Război Mondial, pentru că ar fi apărut într-un clip alături de o serie de oficialități din Rusia, cu scopul de a-și exprima sprijinul pentru reformele constituţionale care vor fi suspuse votului popular pe 1 iulie. Acesta i-a numit pe cei prezenți în clipul care dovedea alăturarea lor „lachei” și „trădători fără conștiință”.

De altfel, Navalni pare să mai fi deranjat și cu altă ocazie când, cuprins de curaj, a acuzat autoritățile de cenzură și de folosirea instrumentelor juridice pentru a-i reduce la tăcere pe diferiții constestatari ai regimului.

Citește și: Spitalul rusesc cu ferestre (sin)ucigașe

#News