Câteva mii de exemplare de zâmbri, identificați în Parcul Național Călimani

Arborele poate ajunge până la vârsta de 1000 de ani

Un arbore foarte valoros, care poate ajunge până la vârsta de 1000 de ani și nu se găsește decât în câteva țări din Europa – Zâmbru (Pinus cembra), este prezent în mii și mii de exemplare în județul Suceava.

În cadrul unei acțiuni de inventariere a exemplarelor de Zâmbru din Rezervația Științifică Jnepeniș cu Pinus Cembra au fost identificate până în prezent, peste 4.800 exemplare de zâmbri. Potrivit reprezentanților Regiei Naționale a Pădurilor,  rezultatul este excepțional, dar numărul final va fi mai mare, deoarece procesul se desfășoară în continuare, potrivit g4media.ro.

„Rezervația este de tip forestier, se întinde pe 384,2 hectare, fiind situată în caldera Munților Călimani, la obârșia văii Neagră Șarului, sub Vârful Răchitiș, pe raza comunei Săru Dornei.

Zâmbrul (Pinus cembra) este un arbore conifer care poate atinge o înălțime de până la 20–25 m și un diametru de peste 2 metri. Rdăcina este pivotantă, cu o bună rezistență la doborâturile de vânt. În tinerețe coroana sa este spectaculoasă, piramidală, devenind largă și rotunjită, adesea neregulată, cu multe vârfuri. Scoarța este verde-cenușie, netedă. Zâmbrul este răspândit în Europa, prin Alpi și Carpați, în zona subalpină și alpină, fiind rezistent la climatul de mare altitudine, cu geruri și variații termice extreme. Arborele are nevoie de multă lumină, motiv pentru care crește mai degrabă izolat sau în grupuri cu exemplarele depărate unul de altul. Se găsește la limita superioară a zonei forestiere, până la altitudini de 2300 de metri, în văi cu fenomene glaciare din munții Călimani, Rodnei, Făgăraș, Parâng și Retezat. Poate rezistă la temperaturi de până la -43 °C.

Zâmbrul are acele subțiri, în trei muchii, rigide și grupate câte 5 pe un brahiblast, cu o lungime de până la 10 cm, de culoare verde-întunecat, lucitoare.

Scoarța este verde-cenușie, netedă. Conurile, ovoidale și erecte, conțin semințe mari, nearipate, cu miezul comestibil, apreciate în unele părți ca alunele la noi, de 10 cm lungime, și semințe de 5 mm. Lemnul său este maro-închis, foarte rezistent, folosit la fabricarea mobilei și în sculptură. Produce lemn valoros și foarte trainic.

Zâmbrul crește încet, iar datorită ariei mici de răspândire din munții noștri este ocrotit, tăierea lui fiind ilegală. Aspectul, calitatea lemnului și mutiplele lui beneficii au făcut ca zâmbrul să mai fie numit și Cedru european. Zâmbrul este un confer tipic Europei și nu crește nicăieri altundeva. Din păcate această specie a ajuns pe Lista roșie a Uniunii Internaționale pentru Conservarea Naturii încă din 2006.

Român amendat pentru că s-a spălat pe picioare într-o fântână istorică din Roma