S-a aprobat strategia națională de vaccinare

Centrele de vaccinare vor fi stabilite prin ordin de ministru cu consultarea autorităților administrației publice centrale și locale

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru a anunțat că a fost aprobată strategia națională de vaccinare, în cadrul ședinței de Guvern, de joi. Tododată au fost aprobate și o serie de hotărâri de guvern, ce vor avea impact la nivelul vieții medicale și al pandemiei în general. Campania națională de vaccinare va începe, cel mai probabil, în 27 decembrie.

Actul normativ prevede ca, normele privind autorizarea, organizarea și funcționarea centrelor de vaccinare împotriva COVID 19 să fie stabilite prin ordin comun al Ministrului Sănătății, al Ministrului Afacerilor Interne, al Ministrului Apărării Naționale și al Ministrului Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației, cu respectarea legislației în vigoare aplicabile domeniilor respective. Conform documentului, centrele de vaccinare împotriva COVID-19, altele decât cele din cadrul unităților sanitare, vor funcționa, în scop profilactic, ca structuri fără personalitate juridică în coordonarea Ministerului Sănătății pentru asigurarea imunizării populației

Nelu Tătaru, ministrul Sănătății

În ceea ce privețte locația centrelor de vaccinare împotriva Covid, acestea vor fi stabilite prin ordin al ministrului sănătății cu consultarea autorităților administrației publice centrale și locale.

Fondurile necesare organizării și funcționării centrelor de vaccinare se suportă din bugetele instituțiilor și ministerelor implicate, conform activităților în responsabilitate, prevăzute în Strategie.

Ministrul a mai declarat că a fost modificată data pentru decontarea serviciilor medicale, ca urmare a absenței bugetului pentru anul 2021.

„Bugetul pentru anul 2021 nefiind încă aprobat, fapt care conduce la nerecunoașterea dimensiunii Fondului Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate, respectiv a fondurilor alocate diferitor segmente de asistență medicală, decontarea serviciilor medicale, a medicamentelor și dispozitivelor medicale contractate în aceleași condiții, astfel încât să nu fie îngrădit dreptul asiguraților la prestări de servicii, medicamente și dispozitive medicale. Prin acest proiect, se propune prorogarea termenului de 31 decembrie 2020 până la data de 31 martie 2021.

În acest fel, casele de asigurări de sănătate decontează unităților sanitare cu paturi care acordă servicii în regim de spitalizare continuă pentru afecțiuni acute la nivelul indicatorilor realizați, fără a depăși suma care poate fi contractată. O altă hotărâre a Guvernului se referă la suplimentarea bugetului Ministerului Sănătății din fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului, precum și din bugetul de stat pe anul 2020, în vederea achiziționării medicamentelor necesare pentru tratamentul bolnavilor cu infecție COVID, precum și pentru acordarea de către România a unui ajutor umanitar extern cu titlu gratuit pentru Republica Moldova”, a mai spus Tătaru.

Altfel, campania de vaccinare anti-Covid în România va începe cel mai probabil în 27 decembrie, cu personalul din cele zece spitale din linia întâi, tot atunci urmând să fie vaccinat și primul român.

Prima tranșă de vaccinuri, una simbolică, de 10.000 de doze, va fi distribuită imediat după Crăciun, în toate cele 27 de state ale Uniunii Europene.

 Citește și: Tătaru anunță sosirea a 600.000 de doze de vaccin anti-Covid

#News