Circula prin anii `90 un truc relativ crud: portofelul legat cu ață. Putea fi și o bancnotă cu o valoare mai mare, evident, legată și ea cu ață. Spun crud, pentru că trucul respectiv era făcut de copii sau de adolescenți și viza persoanele nevoiașe: un portofel era plasat într-un loc la vedere, ușor deschis, ușor prăfuit, ca și cum ar fi fost pierdut. Un trecător se oprește, se apleacă, iar copii ascunși trag de ața respectivă. ”Victima” realizează că norocul este, de fapt, o glumiță, înjură printre dinți și pleacă dezamăgită. Și la fel de săracă.

Dau exemplul trucului cu portofelul legat cu ață pentru că în anii `90 nimeni nu ar fi înapoiat un portofel găsit. Te rugai să găsești un portofel, o bancnotă și te-ai fi aplecat și la moneda cu cea mai mică valoare. Am ajuns în 2020 și, deși sărăcia a rămas o constantă pentru mulți, oamenii au decis că banul este doar o tentație. Unii.

Este și cazul pensionar în Galaţi. Acesta a găsit pe o bancă un portofel plin cu bani și a decis să apeleze la poliţie. Ironia face ca suma să îi aparţină tot unei pensionare, care făcuse un împrumut la Casa de Ajutor Reciproc ca să mai returneze din datorii:

”M-am dus la sora mea, stă în bloc cu mine, dar stă la parter. Aveam să-i dau 15 milioane, zic, să scot portofelul să-i dau banii. Vai de mine, n-am portofelul! Dar ce-ai făcut? L-am pierdut, m-am nenorocit! Am început să tremur, nu mai puteam, am fugit aici, la Pâine: Doamnă, nu cumva am uitat portofelul? Nu, doamnă!”.

Femeia făcuse un împrumut de 10.000 de lei. Apoi, a mers la cumpărături. La un moment dat, s-a aşezat pe o bancă să se odihnească. Acolo şi-a uitat porfofelul.

Un bărbat de 72 de ani a găsit portofelul pe bancă. Acesta a ales să-l ducă imediat la poliție, iar pe baza unor tichete de cumpărături pe care le avea în portofel, femeia a fost identificată și chemată să i se înapoieze banii.

”Răspunsul memorabil şi mesajul transmis de marele actor Dem Rădulescu în primul film din seria Brigada Diverse iată că încă are ecou şi în ziua de astăzi prin exemplul demn de urmat al unui cetăţean în vârstă de 72 de ani din municipiul Galaţi. Primul lucru pe care l-a făcut cetăţeanul – a luat portofelul şi l-a adus la sediul Inspectoratului de Poliție”, a comentat Ciprian Stoia – agent șef principal la IPJ Galați.

Citește și: Prima zi de școală în anii 80: ”Jumătate de clasă mirosea a gaz. Cealaltă jumătate era tunsă zero”

#News

Foto