Speciile invazive produc anual pagube de 423 de miliarde de dolari

Aceste specii amenință diversitatea planetei, susțin oamenii de știință

Tintari
Tintari

Speciile invazive costă omenirea cel puțin 423 de miliarde de dolari în fiecare an și au devenit o amenințare principală pentru diversitatea vieții de pe Pământ, potrivit unei evaluări ONU. Cel puțin 3.500 de specii invazive dăunătoare sunt înregistrate în fiecare regiune de pe Pământ și s-au răspândit prin activitatea umană, potrivit digi24.ro.

De la șoareci invazivi care mănâncă pui de păsări de mare în cuiburile lor, până la ierburi neindigene care au contribuit la alimentarea și intensificarea incendiilor mortale de luna trecută din Hawaii, cel puțin 3.500 de specii invazive dăunătoare au fost înregistrate la nivel global în fiecare regiune, răspândite prin călătoriile și comerțul uman

. Impactul lor este distructiv pentru oameni și animale sălbatice, provocând uneori dispariții ale unor specii și dăunând permanent la funcționarea sănătoasă a ecosistemului. Oamenii de știință spun că amenințarea reprezentată de speciile invazive este subapreciată, subestimată și uneori nerecunoscută, cu peste 37.000 de specii exotice cunoscute acum care ar fi introduse în întreaga lume și aproximativ 200 care se și stabilesc într-o anumită zonă în fiecare an. 

Deși nu toate vor deveni invazive, experții spun că există soluții pentru a atenua răspândirea și impactul lor, protejând și restabilind ecosistemele în acest proces.

„Speciile exotice invazive reprezintă o amenințare majoră la adresa biodiversității și pot provoca daune ireversibile naturii, inclusiv disparițiile speciilor locale și globale și, de asemenea, amenință bunăstarea umană.Ar fi o greșeală extrem de costisitoare să consideri invaziile biologice doar ca o problemă a altcuiva. Deși speciile care provoacă daune variază de la un loc la altul, acestea sunt riscuri și provocări care au rădăcini globale, dar cu impact local, cu care se confruntă oamenii din fiecare țară, din toate mediile și din fiecare comunitate, chiar și Antarctica este afectată.”, au scris prof. Helen Roy, prof. Aníbal Pauchard și prof. Peter Stoett, care au condus cercetarea.

Descoperirile urmează unui raport din 2019 care a avertizat că 1 milion de specii sunt expuse riscului de dispariție, fiind amenințate de poluare, schimbări climatice, specii invazive, exploatarea directă a organismelor și schimbarea utilizării terenurilor.

În timp ce speciile invazive au contribuit la 40% din toate disparițiile animalelor cunoscute, guvernele au cerut mai multe cercetări pentru a înțelege mai bine problema. Primele trei specii invazive includ zambilele de apă, o plantă acvatică originară din America de Sud tropicală care blochează căile navigabile și dăunează pescuitului, arbustul înflorit lantana și șobolanul negru. Alte exemple includ specii de țânțari invazive, cum ar fi Aedes albopictus și Aedes aegypti, care răspândesc virusul West Nile și virusul Zika.

Urs accidentat mortal pe Autostrada A3