Un test de sânge ar putea depista timpuriu anumite tipuri de cancer

Testul Galleri a determinat corect două din trei tipuri de cancer în rândul a peste 6.000 de persoane din Anglia și Țara Galilor care s-au prezentat la medicul de familie cu simptome suspecte.

 Un test de sânge, numit Galleri, ar putea salva mii de oameni cu cancer datorită diagnosticării timpurii, arată un studiu britanic. Un simplu test de sânge pentru depistarea cancerului este în curs de testare în cadrul NHS și ar putea accelera diagnosticarea, sugerează datele, potrivit g4media.ro.

Testul Galleri a determinat corect două din trei tipuri de cancer în rândul a peste 6.000 de persoane din Anglia și Țara Galilor care s-au prezentat la medicul de familie cu simptome suspecte.

Testul poate detecta mai mult de 50 de tipuri de cancer și ar putea accelera diagnosticarea și „ajuta la salvarea a mii de vieți” dacă va fi dezvoltat cu succes, au declarat oamenii de știință. Testul Galleri s-a dovedit a fi promițător în cadrul unui test la care au participat mii de pacienți din NHS, a constatat un studiu condus de Universitatea din Oxford. Dintre cele 6.238 de persoane din Anglia sau Țara Galilor care au participat la studiu și care au fost la medicul de familie cu simptome suspecte, testul a reușit să detecteze semne de cancer la 323 dintre ele – 244 dintre acestea au fost diagnosticate ulterior cu cancer.

 În general, testul – care detectează fragmente de ADN tumoral care circulă în sânge – a dezvăluit corect cancerul în 66% din cazuri, au constatat cercetătorii.

Precizia testului a depins, de asemenea, de stadiul cancerului – variind de la 24% pentru tumorile în stadiu foarte incipient (stadiul I), la 95% pentru boala avansată (stadiul IV). Cele mai frecvente diagnostice de cancer au fost cele de intestin (37%), plămân (22%), uterin (8%), esofago-gastric (6%) și ovarian (4%). Rezultatele studiului Symplify au fost prezentate în cadrul conferinței Societății Americane de Oncologie Clinică, la Chicago, și publicate în revista The Lancet Oncology.

Autobuz cu pasageri, implicat într-un accident în județul Timiș