Prima zi de școală în 2020: fără flori, fără îmbrățișări, cu prea puține încurajări și cu un zâmbet în spatele măștii. Pentru unii elevi a început virtual, cu un click din mouse. Alții au auzit un clopoțel real și și-au reluat locul în aceeași bancă, în aceeași clasă, cu aceiași colegi. Colegi văzuți prin plexiglas.

Prima zi de școală a venit după 6 luni de pandemie și a început cu incertitudini, temeri și cu multe lipsuri. Prea multe reguli, prea puține condiții, prea multe restricții și prea puțini colegi. Prea mult miros de dezinfectant și prea puține flori. Prea puține, spre zero.

Am găsit, pe Facebook, o primă zi de școală care m-a făcut să zâmbesc. Deși nu aparțin erei, deși nu regret comunismul, am oftat ca bătrânii: era mai bine.

”Pe vremea mea, în prima zi de școală, jumătate de clasă mirosea a gaz. Cealaltă jumătate era tunsă zero. Gazul rezolva de toate: omora păduchii, ouăle de păduchi, limbricii, oxiurii și cine știe ce alte bâzdâgănii ce-și făcuseră casă în corpul tău, după o vară în care ai alergat desculț la țară, ai mâncat fructe nespălate, ai pupat în bot câini și mâțe puricoase, te-ai plimbat prin iarbă până la brâu, ai dormit în fân, te-ai scăldat în toate bălțile și te-ai jucat cu toți copiii din sat, de la care ai luat păduchi.

După trei zile acolo, în care îți turnai colb în cap cu generozitate, ca să pari de-al casei, mă-ta renunța, disperată, să îți mai dea rochițele noi, că le murdăreai în cinci minute. Iar seara, înainte de culcare, ți se auzeau urletele în tot satul, în timp ce te freca pe gât, ca să îți ia jegul, într-o balie cu apă încălzită pe sobă, în mijlocul curții, activitate asezonată cu sfinți, cristoși și dumnezeii dumnezeilor de copchil neastâmpărat.”

”Menționez că textul nu este al meu. L-am preluat, nu mai știu de unde de pe FB pentru că m-am regăsit în el…Deși trăiesc în București de când mă știu, cam la fel a fost și copilaria mea și a copiilor de vârsta mea din Bucureștii Noi. Fotografia îmi aparține. 1979. Eram în clasa I-a”.

Citește și: Florile au fost interzise în prima zi de școală. Carmen Iohannis a găsit soluția

#News