Întrebarea vine în contextul în care Uniunea Europeană face apel la platformele de streaming să nu mai transmită filme HD. Motivul? Din cauza numărului mare de persoane care stau, mai nou, acasă din cauza Covid-19, s-ar putea să pice Internetul. De tot.

Comunicatul de presă al Uniunii Europene spune: ”Pentru a preveni congestionarea și pentru a asigura accesul la internet, comisarul pentru piața internă, Thierry Breton, a făcut apel la responsabilitatea serviciilor de streaming, a operatorilor și a utilizatorilor. Se recomandă ca platformele de streaming să ofere mai degrabă o calitate standard a transmisiei și să coopereze cu operatorii de telecomunicații. Aceștia din urmă ar trebui să ia măsuri preventive și de atenuare, încurajând utilizatorii să aplice setări care reduc consumul de date, inclusiv utilizarea rețelei Wi-Fi sau reducerea rezoluției pentru conținut”.

Ideea e în felul următor: școlile sunt închise. Copiii stau acasă. Mulți dintre părinți lucrează, la rândul lor, de acasă. Ce faci cu copiii cât tu muncești? Îi pui să se uite la filme/desene animate, bineînțeles. Dacă-s mulți copii (și sunt) e posibil, la un moment dat, să pice netul.

Lucrezi de acasă. Folosești Internetul pentru asta. Ca tine, mulți. Dacă se mai uită și copiii la desene, mai muncești și tu, ce se poate întâmpla? Să pice netul!

Fuse orare diferite, la un moment dat ăia care au lucrat de acasă, se bagă la un film online, în timp ce restul, de pe celălalt fus orar, încep să lucreze. Ce se poate întâmpla? Să pice netul!

Nu, nu e un scenariu alarmist. E doar rezultatul a prea multe conexiuni, în același timp, și cu pretenții de HD la filme pe care le poți vedea, la fel de bine, și fără HD. Ca atunci când piratai filme de pe ODC, sau le copiai de pe hard-ul unui prieten. Atunci nici nu știai că există HD. Voiai filme, pentru că te plictiseai, și te mulțumeai și cu cam quality, doar să vezi ceva nou.

Dar, vezi tu, noi plătim abonamentul pentru HD, nu pentru medium quality. Corect! Dar dacă ținem cu toții coada sus, ”că am plătit pentru”, există posibilitatea și probabilitatea să nu mai avem deloc.

În condițiile în care comisarul pentru piața internă, Thierry Breton, spune că ”Europa și întreaga lume se confruntă cu o situație fără precedent. Guvernele au luat măsuri de reducere a interacțiunilor sociale pentru a limita răspândirea COVID-19 și pentru a încuraja munca la distanță și  învățământul online. Platformele de streaming, operatorii de telecomunicații și utilizatorii, avem cu toții responsabilitatea comună de a lua măsuri pentru a asigura buna funcționare a internetului în timp ce încercăm să împiedicăm răspândirea virusului”, cred că n-ar trebui să ne mai intereseze musai calitatea, ci existența.

Altfel, tare prevăd reinstaurarea ”rețelelor de bloc”, pe care să facem schimb de filme între noi. Că tot e la distanță. Dar nu te protejează de viruși, doar de virusuri.

Citește și: Despre praful din ochi și pedepsele mărite

#News