Cristian Tudor Popescu - captură Digi24

Despre Cristian Tudor Popescu v-am vorbit și ieri, când vă anunțam cum că jurnalistul are să fie pus pe pauză (temporar, zic ei), pe motiv de spațiu de emisie necesar difuzărilor de știri cu adevărat importante. Așa că emisiunea „Cap Limpede” de la Digi25, unde CTP era veșnic invitat, a dispărut din grila aferentă serii de vineri.

Cu toate astea, cum în comunicatul oficial cei de la Digi au ținut să menționeze că vor mai exista intervenții și analize ale gazetarului, doar că nu în contextul emisiunii de sine stătătoare, iar că s-au ținut de cuvânt și au catadicsit să-l întrebe și pe CTP prin telefon ce părere are drespre pedepsele mărite pentru cei acuzați de zădărnicirea combaterii bolilor.

Cristian Tudor Popescu a declarat că o astfel de măsură, deși teoretic bună, nu va funcționa, încât cine nu se sperie de 2 ani de pușcărie, nu se va speria nici de mai mulți. În plus, procesele se pot lungi, iar acuzatul poate invoca motivul bolii.

„Este substanțială (mărirea pedepselor pentru nerespectarea carantinei – n. red), dar trebuie să fie și eficientă, degeaba se rostesc aceste cuvinte, ele vor fi și scrise – 15 ani, 10 ani de pușcărie – dacă respectivul nu ajunge într-un timp record în spatele gratiilor. Pentru că dacă va putea, cu niște avocați, să tergiverseze, să pretindă, de pildă, că este bolnav. De ce este bolnav? Chiar de covid-19! Și atunci nu poate, avem exemple recente, nu poate să suporte regimul penitenciar și cere arest la domiciliu. Adică acolo de unde a fugit, deci se pot întâmpla multe astfel de lucruri. Știm foarte bine, cu niște avocați bine plătiți poți să întârzii lucrurile, așa că ar trebui pe lângă aceste numere, 15-10 ani, și niște proceduri de urgență în legătură cu termenele și cu modul în care este tratat respectivul de către instanță, pentru că trimiterea în detenție nu poate fi făcută decât de o instanță. Altfel aceste măsuri nu își vor atinge scopul, amenzile cred că sunt inutile, ar trebui renunțat la amenzi și direct arestare.

Dosarul judecat rapid și sentința imediată nu există în momentul de față, nu au fost prevăzute astfel de anexe ale legii care să stabilească și urgența în materie de judecată, iar insul care nu se sperie de 2 ani de pușcărie, nu se sperie nici de 10.

Nu îi interesează soarta celorlalți pe acești oameni. Nu le pasă. Ce treabă am eu că se îmbolnăvesc alții. «Eu vreau să mă duc să îmi cumpăr nu știu ce, vreau să mă duc să îmi rezolv problema cutare, nu mă interesează de ceilalți dom’le». Asta este atitudinea”, a spus gazetarul Cristian Tudor Popescu la Digi24.

Citește și: CTP, pus pe pauză la Digi24 până trece Covidu’

#News