Neonazistul norvegian Anders Breivik cere eliberarea condiţionată din închisoare

El a fost acuzat de producerea atacurilor din Norvegia din 2011.

Norvegianul Anders Breivik, condamnat la 21 de ani de închisoare după ce a ucis 77 de oameni în 2011, cere eliberarea condiționată. El a declarat în fața instanței că a renunțat la violență, dar cu toate acestea, psihiatrul care îl ține sub observație are altă părere.

Randi Rosenqvist a precizat la tribunalul din districtul Telemark din sudul Norvegiei că Breivik a rămas la fel de periculos, precizând că pacientul ei suferă de tulburări de personalitate, fiind histrionic, asocial și narcisist. Instanța consideră raportul psihiatric hotărâtor pentru decizia privind eliberarea condiționată.

Breivik susține că este tratat „ca un animal”

În timpul mărturiei lui Rosenqvist, norvegianul a susținut că nu i se permite să aibă interacțiuni sociale directe cu ceilați și că este tratat „ca un animal.” Mai mult, el a declarat că este ținut izolat în majoritatea timpului, iar condițiile de detenție sunt stricte.  

În urmă cu o zi, instanța ia cerut lui Breivik să facă dovada că nu mai este un militant violent. Acesta a declarat că nu poate garanta acest lucru niciodată deoarece totul depinde de societate.

 „Cineva care a fost judecat pentru un act criminal nu poate garanta niciodată că nu îl va comite din nou, pentru că asta depinde de societate, dacă îi dă o şansă sau nu”, a precizat Breivik, relatează Digi24. Cu toate acestea, el a mărturisit că va părăsi definitiv Norvegia dacă va fi eliberat din închisoare.

Opinia publică a fost șocată de cererea de eliberare condiționată a neonazistului, iar familiile victimelor și supraviețuitorii se tem că va folosi procesul ca pe o tribună politică. Miercuri, în fața judecătorilor, el a apărut cu o pancartă cu un mesaj politic, chiar dacă i s-a cerut să se abțină de la un astfel de gest.

Reamintim că în 22 iulie 2011, Anders Breivik a detonat o bombă în apropierea sediului din Oslo al guvernului, explozia omorând opt oameni, iar extremistul de dreapta a mai ucis încă 69 de persoane, majoritatatea fiind adolescenți. El a tras cu arma asupra unei tabere de vară a tineretului laburist, pe insula Utoya.

11 septembrie 2001, una dintre cele mai întunecate pagini din istorie