Sursa foto: Pixabay

Ca urmare a vizitei recente la Baku, Nikola Stoianov a făcut anunțul conform căruia țara sa și Azerbaidjanul au ajuns la un acord.

Acesta se referă la un schimb favorabil pentru ambele state: Bulgaria va oferi energie electrică, iar Azerbaidjanul gaze naturale.

Este știut că Azerbaidjanul este o țară bogată în resurse naturale de petrol și gaze naturale, însă nu deține alte mijloace de a produce energie electrică.

Nikola Stoianov: suntem un mare producător de energie electrică

„Ei produc energie electrică doar din gaz, iar noi suntem un mare producător de energie electrică, o exportăm deoarece avem supraproducție.

Există o astfel de posibilitate, s-a confirmat în principiu – dacă le putem furniza energie electrică, atunci în loc să genereze electricitate din gaze, ne pot da gazul nouă”, a afirmat ministrul bulgar al Economiei și Industriei.

Azerbaidjanul, un posibil partener și pentru Republica Moldova

Criza energetică din Europa face ca tot mai multe state să caute alternative.

Printre acestea se numără și Republica Moldova, vicepremierul Andrei Spînu declarând că țara sa ar putea încheia un contract pe termen lung cu Azerbaidjanul privind livrarea de gaze.

„Republica Moldova are rezerve de 35 de milioane de metri cubi de gaze, care vor fi suficiente maxim zece zile pe timp de iarnă. Cu toate acestea, perioada respectivă este suficientă pentru a găsi gaze din alte surse în caz de urgență”, a spus Andrei Spînu.