sursa G4Media

Din cauza incendiilor produse în Grecia, românii care călătoresc în statul elen sunt avertizați de către Ministerul Afacerilor Externe (MAE) privitor la starea de alertă de incendiu. Aceasta este valabilă începând de marți și până joi, 5 – 7 iulie, din cauza temperaturilor extreme și a vântului puternic, potrivit romaniatv.net.


Potrivit comunicatului MAE, românii care doresc să călătorească în Grecia trebuie să țină cont că a fost emisă o avertizare de incendiu, pentru intervalul 5-7 iulie 2022, din cauza temperaturilor ridicate și a vântului puternic

Cetățenii români aflați în Grecia sunt sfătuiți, în cazul izbucnirii unui incendiu în zona în care se află, să urmeze instrucțiunile autorităților competente (poliție, pompieri). Cetățenii români pot cere asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Atena: +302106774035 și ale Consulatului General al României de la Salonic: +302310340088, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center, în regim de permanență.

În unele regiuni există pericolul producerii incendiilor de vegetație, cum ar fi insulele din nordul și estul Marii Egee (Lesvos, Chios, Samos, Ikaria); regiunile Attica, Grecia Centrală (Viotia, insula Evia), peninsula Peloponez (Corint, Argolida, Lakonia, Arkadia, Mesinia) și Grecia de Vest (Ilia, Ahaia).  Oamenii sunt sfătuiți să fie atenți și să evite orice activitate în aer liber care poate provoca un incendiu ( arderea sau curățarea resturilor de vegetație uscată, utilizarea de mașini sau dispozitive care provoacă scântei, folosirea grătarelor în aer liber, afumatul stupilor, aruncarea țigărilor aprinse, curățarea sau arderea vegetației de pe loturile agricole, care este interzisă în acest sezon.). În caz de incendiu, cetățenii sunt rugați să anunțe imediat pompierii, la numărul de telefon 199.

Ministrul Gabriela Firea, anunț important pentru părinții copiilor cu handicap grav: Valabilitatea certificatelor de handicap se prelungește până la 18 ani