Sursa foto: Facebook/ Gabriela Firea

Ministerul Familiei se implică în rezolvarea problemelor cu care se confruntă părinții copiilor care au probleme majore de sănătate. Ministrul Gabriela Firea a anunțat că aceștia nu vor mai fi obligați să facă drumuri grele și obositoare pentru a ajunge în fața membrilor comisiilor care stabilesc încadrarea în grad de handicap grav. Acest lucru este posibil deoarece pentru multe dintre aceste afecțiuni, valabilitatea certificatelor de handicap se prelungește până la 18 ani, după ce Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse și Ministerul Sănătății au inițiat un ordin comun care stabilește normele de aplicare și criteriile speciale în aceste cazuri .

Ministrul Gabriela Firea a precizat că în cazul în care unui copil cu dizabilități îi sunt eliberate succesiv două certificate de încadrare în grad de handicap grav, fiecare dintre ele cu un termen maxim de valabilitate permis de lege, adică doi ani, autoritățile îi vor elibera acestuia un certificat valabil până la împlinirea vârstei de 18 ani

Până acum, demersul de obținere a acestor certificate trebuia reluat de părinți din doi în doi ani, lucru care le crea reale probleme acestora. De acum înainte, părinții copiilor cu afecțiuni grave, cum ar fi boli ale structurilor și funcțiilor senzoriale, tulburări cronice de metabolism și nutriție, amputațîi congenitale sau dobândite ale membrelor, boli ale structurii pielii, afecțiuni onologice în perioada de urmărire posterapeutică, nu mai sunt nevoiți să mai meargă în fața comisiei pentru protecția copilului, pentru obținerea unui nou certificat de încadrare în grad de handicap grav. Decizia comisiei de a emite un certificat de încadrare în grad de handicap grav valabil până în momentul în care copilul împlinește vârsta de 18 ani se bazează acum pe o serie de criterii biopsihosociale, incluse în ordinul comun al Ministerului Sănătății și Ministerul Familiei.
„Suntem alături atât de toți copiii încercați de viață cât și de părințîi lor și sperăm că, odată cu apariția cadrului legal pentru aplicarea acestor prevederi, să reușim să eliminăm măcar această grijă a lor și stresul mersului la aceste evaluări, care, în astfel de cazuri, erau complet inutile”, a spus ministrul Familiei, Gabriela Firea.

Haos în Statele Unite. Sute de persoane au ieșit în stradă după ce un bărbat de culoare a fost împușcat de polițiști