Companiile energetice din Polonia, suprataxate de către Guvern

Suma ar urma să fie folosită pentru sprijinirea gospodăriilor care resimt impactul creșterii prețului curentului electric

Polonia vrea să impună o taxă excepţională companiilor energetice, în urma căreia ar putea atrage 13,5 miliarde de zloţi (2,75 miliarde de dolari) la bugetul statului, a anunțat ministrul Activelor de Stat, potrivit ziare.com.

Potrivit oficialului polonez, banii ar urma să fie folosiţi  pentru compensarea impactului facturilor mai mari asupra gospodăriilor

În urma invadării Ucrainei de către Rusia, a fost declanşata o criză energetică globală care a determinat  creşterea facturilor energiei, multe gospodării având probleme înaintea iernii.

”Ieri, i-am trimis prim-ministrului @MorawieckiM o soluţie cu privire la impozitarea profiturilor extraordinare ale companiilor deţinute de Trezoreria Statului şi ale întreprinderilor private. Contribuţia bugetară estimată este de 13,5 miliarde de zloţi, pe care o vom cheltui pentru atenuarea efectelor creşterii preţurilor la energie”, a scris Jacek Sasin pe Twitter.

Prim-ministrul Mateusz Morawiecki a declarat în mai multe rânduri că profiturile excedentare obținute din creşterea preţurilor energiei ar trebui împărţite cu consumatorii, cerând schimbări în sectorul energiei

”Astăzi avem o situaţie în care preţul pentru livrările de anul viitor este stabilit la bursa de energie electrică, folosind preţul cărbunelui din Olanda – şi nu preţul cărbunelui care este cumpărat de centralele electrice din minele poloneze. Noi nu sunt de acord cu acest lucru”, a scris el într-o postare pe Facebook sâmbătă.

Jacek Sasin a anunțat că va prezenta propuneri pentru stabilirea preţurilor maxime ale energiei electrice pe care le vor plăti  ”entităţile sensibile”, cum ar fi şcolile, spitalele şi autorităţile locale. Într-o scrisoare publicată pe Twitter, Jacek Sasin a propus un preţ maxim de 618,24 pe megawat-oră (MWh) pentru aceşti consumatori, o creştere de 40% faţă de 2022.

În Polonia au fost luate o serie de măsuri pentru sprijinirea consumatorilor, cum ar fi acordarea de scutiri de taxe şi subvenţii pentru combustibili  folosiți pentru gospodării. Polonia intenţionează să plafoneze preţurile energiei electrice de uz casnic din 2023 la actualele valori pentru până la 2.000 de kilowaţi-or, fiind  planificate acordarea de ajutoare pentru companiile mari consumatoare de energie în valoare de 17,4 miliarde de zloţi, între 2022 şi 2024.

Partidele de dreapta au câștigat alegerile în Italia, potrivit unui exit-poll