Rusia a anunțat că nu va ataca Ucraina

Oficialii americani spun că o invazie rusă a Ucrainei ar putea avea loc în orice moment.

Negociatorul șef al Moscovei la discuțiile cu SUA pe probleme de securitate, Serghei Rabkov, a declarat în cadrul clubului de discuții Valdai că Rusia nu are de gând să invadeze Ucraina, precizând că Statele Unite nu trebuie să fie îngrijorate de viitoarele exerciții militare ruso-belaruse.

„Pot să vă asigur că nu există niciun motiv să fiţi preocupaţi în ceea ce priveşte aceste exerciţii”, a declarat Riabkov, relatează Digi24.

Mai mult, oficialul rus a precizat că Rusia este deschisă dialogului, afirmând că nu vor exista amenințări la adresa securității Ucrainei. „Noi nu efectuăm decât manevre şi transferăm trupe pe propriul teritoriu. Şi vom face asta în continuare”, a spus Riabkov, citează sursa citată.

NATO și extinderea în Europa de Est

Kremlinul a anunțat că propunerile sale prezentate Alianței sunt „calea de urmat” pentru rezolvarea conflictului de la granițele Ucrainei, cauza tensiunilor fiind furnizarea de arme Kievului și manevrele NATO din regiune.

 „Situaţia este într-adevăr tensionată. Vedem că se livrează arme (Ucrainei) şi se efectuează manevre, inclusiv survoluri ale aviaţiei NATO şi altor ţări occidentale în zonă”, a declarat purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov.

Totodată, oficialul rus a declarat că așteaptă un răspuns clar din partea NATO și SUA la cererile de geranții oferite de Rusia. „În acest moment, nu am primit un răspuns în scris. Sperăm să-l avem în următoarele zile”, a spus demnitarul rus.

Peskov a mai declarat că nu Rusia este cea care invadează Ucraina, ci NATO, oficialul făcând referire la activitățile Alianței în Europa de Est.

Reamintim că reprezentanții Moscovei au catalogat drept „extrem de periculoase” furnizarea de arme antitanc Ucrainei din partea Londrei.

De asemenea, în urmă cu o săptămână, cererile pe care Rusia le-a anunțat încă din noiembrie au fost discutate în cadrul a trei runde de consultări cu SUA, NATO și Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE).

Serghei Lavrov, ministrul rus de Externe, a declarat în urmă cu o zi că Rusia așteaptă un răspuns pentru a continua negocierile, acesta cerând Statelor Unite să oprească sprijinul militar oferit Kievului.

Referendum pentru unificarea Kazahstanului cu Rusia. Un parlamentar rus rupe tăcerea