Îți mai amintești cum îți era viața înainte de pandemie?

Cu ce vom rămâne după ce lucrurile vor reveni la normal?

Cerna, Dobrogea / Foto: Iulia KELT

În urmă cu un an și aproape șase luni scriam primul articol pe HashtagNews.ro. Habar n-aveam eu atunci că „pandemie” va deveni cuvântul pe care-o voi scrie cel mai des, cel de referință în toate miile de articole scrise de-atunci atât pe aici, cât și pe Ziarul de Investigații. În situația mea sunt toți jurnaliștii lumii. Și-n situația noastră sunt, de asemenea, inclusiv toți ceilalți locuitori ai Terrei.

La începutul lui ianuarie 2020 scriam pentru prima dată despre noul virus care, la vremea respectivă se manifesta timid în China. Tot atunci, în privat, comentam posibilitatea ca lumea să se schimbe pentru totdeauna. Firește, eram acuzată de teoria conspirației și de exagerare. Probabil m-aș fi acuzat și eu de același lucru dacă nu eram emițător, ci receptor. În martie aveam să aflu că avusesem, totuși, dreptate.

Un an și cinci luni mai târziu, această pandemie e încă printre noi și ne-a schimbat fără drept de apel

Fie că ești un susținător al vaccinului ori un contestatar al acestuia, pandemia n-are cum „să nu fie pe buzele tale” zilnic. Ți-e frică de ea sau o ironizezi, recunoaște: ți-a schimbat viața. Ai învățat cum e să muncești în pijamale, de-acasă. Ai învățat să porți mască, să te speli mai des pe mâini sau, după caz, cum să protestezi și să urli: „Jos pandemia!”. Indiferent cine ești și cum te poziționezi, te-a schimbat!

Chiar așa, îți mai amintești cum era înainte?

Desigur că-ți amintești de vremurile în care ți se părea că ți se cuvine totul, așadar luai în bătaie de joc orice „drept” fundamental pe care îl aveai. Nu te duceai să-ți vizitezi părinții, prietenii, cunoștințele, bunicii pentru că și „mâine e o zi”. Nu te spălai pe mâini „pentru că nu vrei să-ți dai anticorpii jos” și nu ieșeai în excursii pentru că nu-ți convenea aia sau ailaltă.

Găseai motive pentru absolut orice, doar-doar să nu-ți trăiești viața.

În martie 2020 aveai să afli cum e atunci când toate acestea îți sunt luate, pentru că dacă ai fi continuat să le păstrezi, ai fi putut muri din pricina unei infectări. Atunci aveai să înțelegi cam cât de important e să profiți de șansele date la momentul potrivit. Înțelegeai și cam cât de scurtă îți e și viața și că „mâine” nu reprezintă o certitudine.

Întrebarea de o mie de puncte:

Acum, că mai avem doar un pic de pandemie, am învățat noi, oamenii, ceva din asta? După ce lucrurile vor reveni total la normal, ne vom schimba stilul de viață? Îi vom vizita pe cei dragi mai des? Vom pune mai mult preț pe igiena personală? Vom fi mai atenți la tot ceea ce ne încoajoară?

Rămâne de văzut.

Citește și: Laboratorul de cyborgi al „domnului” Simion