Sursa foto: Spitalul „Dr. Victor Babeș” Timișoara
Sursa foto: Spitalul „Dr. Victor Babeș” Timișoara

O procedură unică în vestul țării pentru diagnosticarea cancerului de plămân este disponibilă la Spitalul Victor Babeș din Timișoara.

Conform medicilor, este vorba despre criobiopsie, o procedură care asigură o diagnosticare corectă, folosind țesut înghețat la -89 de grade Celsius.

Reprezentanții Spitalului Victor Babeș din Timișoara au declarat că pneumologii unității medicale folosesc un dispozitiv ultraperformant pentru realizarea biopsiilor în timpul endoscopiilor bronșice

Aparatul este prevăzut cu o sondă cu ajutorul căreia este înghețat țesutul pulmonar suspect, dintr-o anumita zonă și mai apoi extras. Dispozitivul folosește dioxid de azot care produce, la capătul fibrei, o scădere bruscă a temperaturii de până la -89 de grade Celsius”, susțin specialiștii spitalului.

Medicii au venit cu explicaţii suplimentare, precizând că endoscopia bronșică cu criobiopsie este o metodă mai puțin puțin invazivă, bine tolerată, nedureroasă și rapidă comparativ cu biopsia chirurgicală.

Un alt avantaj este că această sondă specială, care este introdusă printr-un canal al bronhoscopului, poate ajunge mai ușor la leziunea suspectă, chiar dacă aceasta este localizată în periferia plămânului, spre deosebire de pensele de biopsie care pot fi mult mai greu utilizate în aceste zone.

Nu în ultimul rând, țesutul pulmonar extras după înghețare este mult mai mare decât cel obținut prin biopsia cu pensă, putând ajunge chiar și la diametere de 1 cm. Cu alte cuvinte, piesa este mult mai mare și astfel randamentul diagnosticului este unul mai ridicat și se pot efectua mai ușor markerii tumorali care ghidează tipul de terapie oncologică necesară”, spune Emanuela Vaștag, medic pneumolog.

Dispozitivul ce realizează criobiopsia se folosește, cel mai adesea în cazul pneumopatiei interstițiale difuză (PID). Practic, sunt peste 200 de subtipuri ale acestei maladii care afectează plămânii, care au simptome apropiate dar care necesită tratamente diferite, având cauze de producere diverse, potrivit Mediafax.

Diagnosticarea corectă nu se poate face doar pe baza simptomelor

Criobiopsia se folosește cu succes în aceste pneumopatii interstițiale difuze. În unele cazuri diagnosticarea și clasificarea corectă a unei astfel de afecțiuni nu se poate face doar pe baza simptomelor, tomografiei computerizate și a unor analize de laborator ci este necesară obținerea unor biopsii din periferia plămânului. Și atunci avem de ales între intervenția chirurgicală clasică și cea minim invazivă, prin înghețarea țesutului și extragerea unor fragmente. Trebuie spus că dispozitivul poate fi folosit și pentru crioterapie. De exemplu, în cazul tumorilor care s-au dezvoltat în interiorul unei bronșii, cu ajutorul acestui dispozitiv, putem realiza ceea ce se numește dezobstrucție, adică eliberarea căilor aeriene de această masa tumorală, obstacol care împiedică o respirație normală. În același timp, prin crioterapie se poate face hemostază, adică se pot opri anumite sângerări”, a explicat Emanuela Vaștag.